Nog veel zorgen in Tweede Kamer over op handen zijnde reorganisatie Belastingdienst

Premier Mark Rutte (links) en minister van Financiën Wopke Hoekstra . © ANP

Tweede Kamerleden hebben nog veel vragen en zorgen over de voorgenomen reorganisatie van de Belastingdienst.

ANP

Zowel oppositie- als coalitiepartijen vragen zich tijdens een debat over de kwestie af of het opknippen van de dienst de problemen wel oplost.

D66

De afdelingen Toeslagen en Douane worden zelfstandige organisaties en er komen twee staatssecretarissen, beiden van D66-huize. De ene staatssecretaris gaat zich ontfermen over het innen van belastingen en de hervorming van het belastingstelsel. De ander wordt verantwoordelijk voor de afdeling Toeslagen en voor de Douane.

„Ik ben niet op voorhand tegen, maar ik heb wel grote zorgen”, zegt Eppo Bruins van coalitiepartij de ChristenUnie. De oppositie is nog kritischer. GroenLinks-Kamerlid Bart Snels vindt dat fiscaal beleid en de afdeling Toeslagen niet moeten worden gescheiden.

Vanzelfsprekend

Veel partijen vragen zich af of er niet beter één bewindspersoon voor de Belastingdienst kan komen, en een staatssecretaris voor belastingbeleid. Het kabinet moet er daarnaast voor zorgen dat duidelijk wordt wie verantwoordelijk is voor bijvoorbeeld de Belastingtelefoon en de ICT-problemen. Volgens de Kamer is het maar de vraag of de Belastingdienst – waar 30.000 ambtenaren werken – de reorganisatie wel aankan. Kamerleden willen overigens ook dat Hoekstra betrokken blijft bij de Belastingdienst. Op de vraag of hij en Rutte bij de kwestie betrokken blijven, zei Hoekstra: „Vanzelfsprekend.” Hij is zich de afgelopen maanden naar eigen zeggen „steeds intensiever” met de kwestie gaan bemoeien, ook nog voor het vertrek van staatssecretaris Menno Snel. De afgelopen weken – sinds het aftreden van Snel – heeft hij het grootste deel van zijn tijd op het ministerie besteed aan het toeslagendossier, zegt Hoekstra.