Verdachte Joey D. aangehouden na urenlange omsingeling: ‘Heeft zichzelf ernstig verwond’

Zwaarbewapende agenten bij de arrestatie van Joey D. in Rosmalen. © Bart Meesters/AD

De politie heeft Joey D. opgepakt. Hij had zich enkele uren verschanst in een huis aan de Schoolstraat in Rosmalen. De verdachte heeft zichzelf ernstig verwond en is met een ambulance weggebracht naar het ziekenhuis. De omgeving rond het huis is inmiddels vrijgegeven.

Erik Luiten & Marc Brink

Het gerechtshof in Den Bosch veroordeelde D. dinsdagochtend tot 15 jaar en 6 maanden celstraf voor het doodschieten van zijn oom Martie Heesbeen (49) eind 2014. Even later kwam vanuit de politie het bericht dat er is geschoten in de straat waar D. woont. D. ontkende geschoten te hebben. Advocaat Kuijpers: ,,Hij zag waarschijnlijk in de media dat het zo beschreven wordt. Maar ik kreeg een sms waarin stond ‘Ik heb niet geschoten’.”

De Bossche advocaat stuurde D. een bericht terug waarin hij hem adviseerde om zijn kleren uit te doen en in zijn onderbroek naar buiten te komen. ,,Want als zo’n arrestatieteam binnenkomt... dat gaat niet zachtzinnig.” Na dat sms’je bleef het echter stil vanuit het huis in Rosmalen. Kuijpers: ,,Ik probeer hem af en toe te bellen, maar ik krijg hem niet te pakken.”

Wees een vent

Er waren meerdere onderhandelaars van de politie aanwezig. Een omstander, die rond 14.45 uur drie doffe knallen hoorde, wilde rond 17.00 uur haar auto van de parkeerplaats halen en hoorde hem aan de politie om een ladder vragen. Daarbij zei hij dat hij alleen met een vrouwelijke agent wilde praten. Uiteindelijk werd er een ladder geplaatst, maar hij zei naar binnen te gaan om wat te eten. Een vrouwelijke agente onderhandelde via een megafoon met Joey, die in zijn huis zit opgesloten. ,,Wees een vent en kom naar beneden”, leek er te klinken.

Mogelijk had de veroordeelde een automatisch wapen en hield hij zich op rond en op het balkon van zijn woning. De politie kwam met een arrestatieteam en omsingelde het huis volledig. De politie verschool zich op platte daken in de omgeving om het huis vanuit daar te kunnen observeren.

Getuigen

Een bewoner die net thuiskwam kon zijn huis niet meer in, omdat de politie de straat had afgesloten. Een omstander liet weten dat hij meerdere schoten hoorde vanuit zijn huis.

Omstander Lucille Dal uit Rosmalen stond op de parkeerplaats van de Jumbo toen ze de schoten hoorde. Die ligt schuin tegenover het huis van D. ,,Ik schrok me dood’’, zegt ze tegen het Brabants Dagblad. ,,Ik hoopte dat het een oefening was, maar dit was echt. Mijn knieën knikken er nog van.’’

Het was volgens Dal niet heel druk aan deze kant van het centrum. Om de hoek wel, daar was veel winkelend publiek. ,,Het was als een normale dinsdagmiddag. Maar na de schietpartij kwamen hier veel kijkers. Sensatiezoekers’’, zegt Dal, die Martie Heesbeen persoonlijk kende. ,,Ik ben zelf snel weggegaan. Ik hoef dat niet te zien. Zeker niet van degene om wie het hier gaat.’’

Het kinderdagverblijf dat vlakbij het huis in de straat zit, is ook ontruimd geweest. De kinderen werden overgebracht naar een plek in het centrum van Rosmalen.

Doodschieten oom Martie

De 27-jarige Rosmalenaar D. werd eerder door de rechtbank in Den Bosch vrijgesproken, maar in het hoger beroep dinsdag alsnog veroordeeld. Hij was zelf niet bij de rechtszaak.

D. schoot op 2 december 2014 zijn oom Martie Heesbeen en zijn hond dood op de Rosmalense Van Oldenbarneveltlaan. Joey en Martie werkten enige tijd samen in het bedrijf van familie.

Volgens het Openbaar Ministerie had Joey gehoord dat het slecht ging met de zaak en dat een toenmalig directeur met zijn oom bezig zou zijn om een ander bedrijf te starten. Daarmee zouden de verdachte en zijn zus een bonus van zes miljoen euro mislopen. Getuigen vertelden dat Joey zou hebben gezegd dat hij degene kapot zou schieten die daarvoor verantwoordelijk was.