Senaat neemt regels voor afzettingsproces Trump aan

Mitch McConnell © EPA

De Amerikaanse Senaat heeft ingestemd met de regels die bepalen hoe het proces over de afzetting van president Donald Trump verder moet verlopen. Deze procedurele regels komen geheel uit de koker van de Republikeinse leider Mitch McConnell.

Redactie

Het gaat onder meer om het verhoor van getuigen en het toelaten van nieuw bewijs. Alle senatoren stemden met hun partij mee, waardoor de Republikeinen een meerderheid hadden van 53 tegen 47.

De leider van de Democraten in de Senaat Chuck Schumer had elf voorstellen ingediend, die allemaal werden weggestemd door de Republikeinse meerderheid. Dat gebeurde na urenlange debatten die tot ver in de nacht duurden.

Schumer wil nieuw bewijs toestaan, zoals vertrouwelijke documenten van het Witte Huis en hij wil getuigen laten verhoren, zoals de stafchef van het Witte Huis Mick Mulvaney en voormalig veiligheidsadviseur John Bolton. De Republikeinen hebben de procedure nu zo bepaald dat hierover pas na de openingsverklaringen van aanklagers en verdediging over wordt besloten. Volgens waarnemers proberen de Republikeinen de zaak op deze manier te traineren.

Dinsdag om 19.00 uur Nederlandse tijd gaat het proces tegen de president weer verder met de openingsverklaring van de aanklagers. Hiervoor is 24 uur verspreid over drie dagen uitgetrokken. Daarna komt het juridische team van Trump aan de beurt.

De Democraten houden vol en blijven nieuwe wijzigingsvoorstellen op het procedurevoorstel indienen.