Geopend graf was kort voor verdwijning Tanja Groen gegraven

Zoektocht op het kerkhof naar Tanja Groen. © Peter Schols

Het graf dat woensdag op het kerkhof aan De Beente in Maastricht wordt geopend, was vers gedolven vlak voordat Tanja Groen verdween. In het graf ligt een man begraven. De begrafenis was op 1 september 1993, de dag nadat de 18-jarige studente spoorloos verdween.

Redactie

Tanja Groen is op de avond van haar verdwijning in 1993 mogelijk vermoord en in een al gedolven graf gelegd. Dat zegt Peter R. de Vries, die de familie bijstaat. „Het scenario is dat ze op de avond dat ze verdween is vermoord en door de dader in een vers gedolven graf is gelegd, waar de volgende dag een kist in is gegaan met een overledene en het graf is dichtgegooid”, zei De Vries. Hij is aanwezig bij de opgraving op het kerkhof aan De Beente in Maastricht.

Het onderzoek in het graf vindt buiten het zicht van het publiek plaats. Over het graf naast een hoge naaldboom is een witte tent geplaatst. Over een zerk die waarschijnlijk op het onderzochte graf lag is een zeil gelegd, zodat niet te zien is in wiens graf wordt gezocht.

Lees ook reconstructie: De verdwijning van Tanja Groen. Wordt de zaak na een kwart eeuw opgelost?

© Peter Schols

Concrete tip

De politie kreeg eind 2019 een concrete tip dat er mogelijk stoffelijke resten van Tanja Groen op de begraafplaats in Maastricht liggen. Volgens Gertjan Bos van het Openbaar Ministerie wordt op haast ‘archeologische wijze ‘onderzoek gedaan in het graf van de man. Onder meer twee archeologen en forensisch specialisten van het NFI zijn bezig met het openen van het graf.

© De Limburger

Mochten er naast de stoffelijke resten van de overleden man in het graf nog andere stoffelijke resten worden gevonden, dan gaan die naar het NFI. Daarna kan het nog weken duren voor duidelijk is of de stoffelijke resten van Tanja Groen zijn. ,,Maar waarschijnlijk kunnen we wel snel zien of het een vrouw is”, meldt Bos.

Laagje voor laagje

De politie verwacht aan het einde van de dag te kunnen melden of er ook stoffelijke resten liggen van iemand anders dan de man die daar begraven ligt. De zoektocht gaat heel voorzichtig, laagje voor laagje. De vraag is wat er nog te vinden is van een lichaam dat 27 jaar geleden zonder kist is begraven.

Het is overigens mogelijk dat eventuele gevonden stoffelijke resten van een al eerder begraven persoon zijn, wiens graf werd geruimd voordat op 1 september 1993 de overleden man ter aarde werd besteld. Volgens de woordvoerder komt het in Limburg vaker voor dat een graf wordt hergebruikt en de eerdere resten achterblijven.

De gehele begraafplaats blijft woensdag afgesloten. De familie van Tanja is volgens De Vries niet aanwezig op de begraafplaats. „De familie wacht thuis af en zit enorm in spanning.” De onzekerheid over wat er gebeurd is met Tanja Groen, is traumatisch voor haar familie. „Al die jaren niet te weten met er met haar is gebeurd, is slopend.”

Coldcase-misdrijf

De 18-jarige eerstejaarsstudente verdween in 1993 in de nacht van 31 augustus toen ze na een studentenfeestje in Maastricht terugfietste naar haar kamer in Gronsveld. De vermissing van Tanja Groen is een van de bekendste onopgeloste coldcase-misdrijven uit de jaren negentig.

De politie liet woensdagochtend weten ‘nieuwe en interessante informatie’ te hebben ontvangen over de plek waar het lichaam van Tanja Groen mogelijk begraven is. „De informatie leidde naar een graf op de begraafplaats van de Katholieke Kerk Heugem aan De Beente in Maastricht”, aldus de politie.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Lees ook: Politie doet onderzoek op kerkhof in zaak sinds 1993 vermiste Tanja Groen

Verdwijning

De studente gezondheidswetenschappen verdween in de nacht van 31 augustus op 1 september 1993 toen ze van een feestje bij studentenvereniging Circumflex in Maastricht terugfietste naar haar kamer in Gronsveld. Daar kwam ze nooit aan.

© Peter Schols

Gemist werd ze pas drie dagen later, door haar ouders. Tanja was niet zoals afgesproken op vrijdagmiddag om kwart over twee met de trein naar huis gekomen. Haar ouders belden haar huisbaas. ,,Ze was niet thuis. Haar tas stond hier nog”, vertelde de huisbaas toen aangeslagen.

De route van het centrum van Maastricht naar het dorp Gronsveld, waar Tanja aan de Rijksweg op kamers woonde, stond al langer bekend als onveilig en onaangenaam. ,,Of je nou langs de Maas gaat, via een fietspad langs de rijksweg of via een fietspad langs de A2: er zitten donkere, onverlichte stukken in. Overdag valt zoiets niet op, maar toen ik voor het eerst ‘s avonds langs die weg kwam, heb ik heel hard gefietst. Wij zijn nu ook erg bang geworden”, vertelden studenten toen.

Tientallen politieagenten, een helikopter en drie speurhonden kamden een paar dagen na de vermissing het complete gebied uit, maar zonder resultaat. De politie ging al vrij snel uit van een misdrijf. ,,Daar houden we ernstig rekening mee, omdat nog geen enkel spoor van haar is gevonden, maar ook gezien de uitlatingen van ouders en studenten”, zei een woordvoerder toen.

In de afgelopen jaren werden vaker zoektochten gedaan na tips, maar die leverden tot nu toe niets op. In 2012 werd een fiets uit de Maas opgedoken, maar die bleek niet van haar te zijn.

Lees ook: Ouders Tanja Groen: ‘Hopen dat we eindelijk antwoord krijgen op onze vragen’

Moordenaars

Diverse moordenaars werden door de jaren heen met de verdwijning in verband gebracht, tot en met de Belgische misdadiger Marc Dutroux.

De voor moord veroordeelde Wim S. uit het Brabantse Geldrop zou ooit in de gevangenis hebben opgebiecht dat hij de dader was. Nooit was er een concrete aanwijzing. Tanja’s ouders lieten tien jaar geleden dna achter bij de politie in Maastricht, voor het geval ooit kleding of botten zouden worden gevonden.