Holocaustmonument Levenslicht zondag onthuld in Valkenburg

© ANP

Bij Station Valkenburg wordt zondag 26 januari om 11.00 uur het tijdelijke holocaustmonument ‘Levenslicht’ onthuld.

Redactie

De gemeente, Stichting Struikelstenen Valkenburg aan de Geul en Platform Wereldburgerschap herdenken daarmee de 42 joden die vanaf het Valkenburgse station tijdens de Tweede Wereldoorlog naar concentratiekampen werden gedeporteerd en nooit meer terugkeerden. De dag start om 10.45 uur met een kranslegging bij Vredesmonument op grasveld Oud Kerk, waarna in een stille tocht wordt vertrokken naar het station.

Nationaal monument

Het nationaal en blijvende Holocaustmonument is 16 januari onthuld in Rotterdam. Op 26 en 27 januari toeren tijdelijke monumenten langs 170 Nederlandse gemeenten. Het monument, dat in heel Nederland op ongeveer hetzelfde tijdstip gestalte krijgt, bestaat uit 104.000 stenen verwijzend naar hetzelfde aantal joden, Roma en Sinti die vermoord werden. De fluorescerende stenen lichten op zodat gedurende twee weken ook vanuit de ruimte zichtbaar zal zijn waar in Nederland onze vermoorde medeburgers herdacht worden.

Blijvende herinnering

Het tijdelijke monument is van zondag 26 januari tot en met zondag 2 februari gratis in Valkenburg te bezichtigen. Daarna krijgen de stenen elders in de gemeente een blijvende plaats. In overleg met de Nederlandse Spoorwegen werkt de stichting Struikelstenen Valkenburg aan een blijvende herinnering in de omgeving van het stationsgebouw.