Hoe gaat het gestaakte duel Fortuna-Feyenoord verder?

© Ermindo Armino

Fortuna Sittard en Feyenoord spelen dinsdag 28 januari om 20.00 uur de laatste 23 minuten van het gestaakte bekerduel (1-1). Met welke spelers? En waarom niet in zijn geheel? Drie vragen over het duel dat vanwege de mist moest worden stilgelegd.

Redactie

Kan een wedstrijd ook in zijn geheel worden overgespeeld?

In principe wel. Maar in de praktijk zal dat zelden gebeuren. De KNVB heeft drie opties als een wedstrijd wordt gestaakt: helemaal opnieuw beginnen, de stand bij staken als eindstand nemen of hervatten vanaf het moment dat de wedstrijd is stilgelegd. Dat laatste komt verreweg het vaakst voor.

Lees ook: Alleen de mist kan Fortuna stoppen in bekerduel met zwak Feyenoord

,,De regels geven ons een uitgangspunt’’, zei Jan Bluyssen, manager competitiezaken van de KNVB, al eerder in gesprek met deze site. ,,Maar het gaat om gezond verstand. Als je net een minuut bezig bent, zou je een wedstrijd in zijn geheel over kunnen spelen. Gezien de belangen start je in de meeste gevallen op het punt waar je bent gestopt.’’

© BSR Agency

Alleen in uitzonderlijke situaties kan ervoor worden gekozen om van de stand bij staken de eindstand te maken. FC Groningen stuur je bijvoorbeeld niet voor drie minuten naar Venlo als het al 4-0 staat en beide ploegen nergens meer voor spelen. Ook dat is een kwestie van gezond verstand. Bij Fortuna-Feyenoord kon het duel met de 1-1 tussenstand nog alle kanten op.

Mogen Fortuna en Feyenoord dinsdag met andere spelers het duel hervatten?

Nee. De regel is dat het restant zoveel mogelijk onder de voorwaarden wordt gespeeld die golden ten tijde van het staken van de wedstrijd. Beide ploegen hadden nog niet gewisseld dus beginnen ze dinsdag met dezelfde elf. Clint Essers van Fortuna ontving voor rust een gele kaart. Ook die blijft staan, waardoor de verdediger in de laatste 23 minuten dus op zijn tellen moet passen.

Uiteraard kan de komende dagen nog een speler geblesseerd raken. Maar iets voorwenden om een tactische omzetting mogelijk te maken, is er niet bij. Een aan het KNVB Sportmedisch Centrum verbonden sportarts kan controleren of iemand echt geblesseerd is.

Waarom is er gekozen om het duel dinsdag uit te spelen?

Bij het inplannen van het spelen van het restant is rekening gehouden met verschillende factoren. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de voorkeur van de gemeente Sittard en van de clubs. Beide coaches spraken direct na afloop uit het duel graag dinsdag 29 januari in te halen. Dat gaat dus ook gebeuren. Supporters die een kaartje hadden voor het duel van afgelopen dinsdag komen ook dan weer gratis het stadion binnen. Fans die alsnog een kaartje willen scoren, kunnen dat ook. Die tickets kosten 5 euro.

Beluister hier de nieuwste aflevering van de voetbalpodcast van De Limburger: