De Nederlandsche Bank rekent erop dat we straks weer ’s nachts kunnen pinnen

Print
De Nederlandsche Bank rekent erop dat we straks weer ’s nachts kunnen pinnen

Vanwege het risico op plofkraken besloten Nederlandse banken om ’s nachts hun geldautomaten buiten gebruik te stellen. Afbeelding: AS Media

Nederlanders kunnen in de toekomst waarschijnlijk weer ’s nachts geld uit de muur halen. De geldautomaten van banken werden in december nog massaal ’s nachts afgesloten om plofkraken tegen te gaan. Maar dat betreft een tijdelijke maatregel, zo herhaalde De Nederlandsche Bank (DNB) woensdag.

DNB-directeur Else Bos benadrukte dat achter de schermen wordt gewerkt aan een nieuwe maatregel om bankbiljetten bij een plofkraak onbruikbaar te maken, zodat er voor criminelen niets meer valt te halen. Dan zou de nachtelijke sluiting van de automaten niet meer nodig zijn. Wanneer geld opnemen tussen 23.00 uur en 07.00 uur weer mogelijk wordt, kon Bos niet aangeven.

Banken gingen eind vorig jaar over tot de nachtelijke sluiting van geldautomaten na een golf van plofkraken. Daarbij zorgden criminelen met hun explosieven vaak voor forse schade aan de betreffende gevels. Met de ingreep zijn plofkraken overigens niet helemaal uitgebannen. Sommige criminelen proberen het nog steeds. Zo vond er eerder deze maand nog een plofkraak plaats bij een geldautomaat in Amersfoort.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen