Video: Zoekactie verdwijningszaak Tanja Groen levert niets op

De zoekactie naar het stoffelijk overschot van de in 1993 verdwenen Tanja Groen is zonder resultaat gebleven.

Redactie

De forensische werkzaamheden aan het graf zijn in de loop van woensdagavond afgerond. Het geopende graf is weer dicht gemaakt en de grafsteen wordt zo snel mogelijk opnieuw geplaatst. De begraafplaats, die afgesloten was, is ook weer toegankelijk voor bezoekers.

Nieuwe informatie

De zoekactie op de begraafplaats in de Maastrichtse wijk Heugem begon woensdagochtend. Dit naar aanleiding van informatie die door het cold case team was ontvangen. Nadat deze nieuwe informatie verder onderzocht was, ontstond het vermoeden dat het stoffelijk overschot van Tanja Groen mogelijk begraven was in een graf op de begraafplaats van de Katholieke Kerk Heugem. De politie heeft het graf onderzocht, helaas zonder resultaat.

De familie van Tanja Groen is op de hoogte gesteld. Peter R. de Vries, die de belangen van de familie behartigt, zei na afloop dat de familie zeer teleurgesteld is. „We hadden gehoopt dat het dit keer raak zou zijn”, aldus De Vries. „De aanwijzingen waren zo concreet dat de politie deze niet kon en mocht negeren.”

Scenario

Tanja Groen is op de avond van haar verdwijning in 1993 mogelijk vermoord en in een al gedolven graf gelegd. Dat zei misdaadjournalist Peter R. de Vries eerder op de dag nog. „Het scenario is dat ze op de avond dat ze verdween is vermoord en door de dader in een vers gedolven graf is gelegd, waar de volgende dag een kist in is gegaan met een overledene en het graf is dichtgegooid.”

Het onderzoek op de begraafplaats aan De Beente in de Maastrichtse wijk Heugem heeft woensdag de hele dag plaatsgevonden. Onder andere met behulp van een graafmachine is één van de graven vrijgemaakt. Medewerkers van de Forensische Opsporing en archeologen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) hebben in ‘witte pakken’ nader onderzoek verricht in het graf. Laag voor laag werd alles zorgvuldig onderzocht om eventuele sporen veilig te kunnen stellen.

Lees ook: Reconstructie: de verdwijning van Tanja Groen. Wordt de zaak een kwart eeuw later opgelost?

De werkzaamheden hadden plaats buiten het zicht van het publiek. Over het graf werd een witte tent geplaatst. De gehele begraafplaats bleef woensdag afgesloten.

Het graf dat op het kerkhof werd geopend, was vers gedolven vlak voordat Tanja Groen verdween. In het graf ligt een man begraven. De begrafenis was op 1 september 1993, de dag nadat de 18-jarige studente spoorloos verdween. Na een studentenfeestje in Maastricht fietste Tanja Groen terug naar haar kamer in Gronsveld, maar daar kwam ze nooit aan. Haar vermissing is een van de bekendste onopgeloste coldcase-misdrijven uit de jaren negentig.

Lees ook: Lichaam Tanja Groen mogelijk in gedolven graf gelegd

De politie kreeg eind 2019 een concrete tip dat er mogelijk stoffelijke resten van Tanja Groen op de begraafplaats in Maastricht zouden liggen. Volgens Gertjan Bos van het Openbaar Ministerie is op haast ‘archeologische wijze ‘onderzoek gedaan in het graf van de man. Onder meer twee archeologen en forensisch specialisten van het NFI waren bij het onderzoek op het kerkhof aanwezig.

Lees ook: Oud-rechercheur zaak-Tanja Groen: ‘Dit is serieus, ze graven niet zomaar’