Griepepidemie in Nederland blijft nog uit

© Getty Images

Na een fikse toename in de afgelopen twee weken, is het aantal mensen met griepachtige verschijnselen weer gedaald.

Redactie

Daardoor is er nog altijd geen griepepidemie in Nederland, iets wat ongebruikelijk is voor deze tijd van het jaar. Volgens gezondheidsinstituut Nivel gingen vorige week 43 op de 100.000 mensen naar de huisarts met griepachtige verschijnselen, zoals koorts, koude rillingen en hoofdpijn. Een week eerder waren dit er nog 79. Er is sprake van een epidemie als meer dan 58 op de 100.000 mensen ziek zijn. De epidemie is echter pas officieel als we twee weken achter elkaar boven deze epidemische grens zitten.

Lees ook: Hoe voorkom je dat het griepvirus jou te pakken krijgt?

Gemiddeld genomen was in de afgelopen tien jaar in de eerste week van januari al sprake van een griepgolf. Dat er nu nog steeds weinig mensen ziek zijn komt mogelijk door het zachte winterweer en de griepprik die goed zijn werk doet. „Het zou ook kunnen dat door het milde weer mensen wel ziek worden, maar niet zo ziek dat ze ermee naar de huisarts gaan”, zegt Mariëtte Hooiveld, onderzoeker bij het Nivel.

Zij sluit niet uit dat er volgende week weer een plotselinge toename van het aantal griepgevallen is. „Niets is zo onvoorspelbaar als een infectieziekte”, aldus Hooiveld. Volgens haar zien huisartsen deze ronde vooral veel baby’s en jonge kinderen met griepachtige verschijnselen. Nivel houdt de griep in Nederland in de gaten via een representatieve groep huisartsen in het hele land.