Kritiek vanuit Tweede Kamer op ondergrens voor nationaal investeringsfonds Invest-NL: zorgen over mkb-bedrijven

© Getty Images

Het nieuwe investeringsfonds Invest-NL van de rijksoverheid, bedoeld om innovaties te stimuleren, wil geen aanvragen behandelen die lager zijn dan vijf miljoen euro.

Bram van der Heijden

Dat heeft fondsdirecteur, voormalig minister van Financiën Wouter Bos, bekendgemaakt. Dit tot ergernis van het CDA, dat vreest dat nu mkb-bedrijven achter het net vissen als ze een bijdrage willen vanuit het investeringsfonds.

Het Limburgse Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch heeft daarom de minister van Economische Zaken en Klimaat Eric Wiebes, die politiek verantwoordelijk is voor Invest-NL, om opheldering gevraagd. „Ook mkb-bedrijven moeten van dit fonds kunnen meeprofiteren. Voor deze bedrijven is een ondergrens van financieringsaanvragen van vijf miljoen euro veel te hoog”, aldus Amhaouch uit Panningen. „We moeten projecten van bedrijven niet beoordelen op de kosten, maar op de potentie. En als ze bij Invest-NL vrezen dat ze te veel werk krijgen wanneer ze geen ondergrens hanteren, dan zouden ze bijvoorbeeld kunnen terugvallen op regionaal verankerde financieringsinstellingen, zoals in Limburg LIOF.” Het Kamerlid wacht nu de antwoorden van Wiebes af en bekijkt dan af hij actie gaat ondernemen.