Nederlandse Tanja Nijmeijer keert voormalige guerillagroep FARC de rug toe

© AFP

De Nederlandse Tanja Nijmeijer, ooit boegbeeld van de ultralinkse Colombiaanse rebellengroep FARC, begrijpt niet meer waar de beweging voor staat en heeft laten weten te vertrekken.

Redactie

Volgens de krant El Tiempo heeft Nijmeijer te kennen gegeven dat ze niet meer bij de FARC past. ,,De partij is veranderd in iets dat ik misschien nooit meer zal begrijpen’’, zegt ze.

De Nederlandse sloot zich op haar 24ste aan bij de FARC en kwam bij de gewapende rebellen. Ze was onder meer betrokken bij aanslagen in de Colombiaanse hoofdstad Bogota. Later maakte ze, als vertaler en onderhandelaar, deel uit van een vredesdelegatie die op Cuba onderhandelde met de Colombiaanse regering. In 2010 zette de Amerikaanse overheid haar op de terreurlijst.

Het vredesakkoord tussen de FARC en de regering van Colombia werd getekend in 2016, waarna het grootste deel van de circa 7000 FARC-strijders de wapens neerlegde. Daarmee kwam een einde aan een bloedig conflict dat ruim een halve eeuw had geduurd. Vanaf dat moment gaat de ooit gewapende guerrillagroepering door het leven als politieke partij.

‘Tijd om te vertrekken’

,,De partij is voor mij veranderd in iets dat ik nog niet kan verwerken en misschien wel nooit zal begrijpen’’, laat de Nederlandse bij haar vertrek weten. ,,Ik denk dat het tijd is om te vertrekken, voordat ik een obstakel wordt.’’ Nijmeijer, die onder haar kameraden bekendstond als Alexandra Nariño, zegt al jarenlang geen goed gevoel te hebben bij wat er wordt ‘besloten, besproken of gepland’.

,,Ik weet zeker dat het niet meer bij me past’’, schrijft ze. Nijmeijer - die in 2012 door hoogleraar Beatrice de Graaf als een van ‘s werelds gevaarlijkste vrouwelijke terroristen werd bestempeld - laat in haar ontslagbrief wel weten ‘veel en oprechte’ waardering voor haar voormalige medestrijders te hebben. Ze zal geen taken voor de FARC meer uitvoeren, maar zegt wel klaar te staan voor wie haar persoonlijk nodig heeft.

„Wanneer je jarenlang ergens bij bent, zonder je goed te voelen bij wat wordt besloten, besproken of gepland, is het tijd om te vertrekken voordat je een obstakel wordt”, zou Nijmeijer in een boodschap aan haar voormalige strijdmakkers hebben laten weten. Ook zou ze de leden van de FARC hebben gezegd dat ze niet meer beschikbaar is voor taken voor de partij, maar dat ze beschikbaar zal blijven als men haar nodig heeft voor persoonlijke zaken.

Bloedig conflict

Nijmeijer, die als guerrillastrijdster ook Alexandra Nariño werd genoemd, zat vermoedelijk sinds 2002 of 2003 bij de gewapende rebellen en maakte later deel uit van een delegatie van de FARC die op Cuba vredesonderhandelingen voerde met de Colombiaanse regering.

Het vredesakkoord tussen de FARC en de regering van Colombia is getekend in 2016, waarna het grootste deel van de circa 7000 FARC-strijders de wapens neerlegde. Daarmee kwam een einde aan een bloedig conflict dat ruim een halve eeuw had geduurd. De FARC ging daarna verder als politieke partij, maar was in die rol tot dusver niet succesvol.