Neonazistische organisatie Combat 18 officieel verboden in Duitsland

Archiefbeeld: Bij een eerdere inval bij Combat 18 werden al eens wapens in beslag genomen. © AFP

De neonazistische organisatie Combat 18 is officieel verboden in Duitsland. ,,Dit verbod heeft een duidelijke boodschap: Voor extreemrechts en antisemitisme is in onze maatschappij geen plaats’’, aldus de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Horst Seehofer.

Ruben Koenes

Donderdagochtend deden 210 agenten in zes deelstaten invallen bij leden van Combat 18. Bij de actie werden laptops, mobiele telefoons, wapens, nazipropaganda en andere naziverheerlijkingsproducten in beslag genomen. Of hier veel belastend materiaal tussen zit, is sterk de vraag. Het verbod hing al langer in de lucht, dus leden hebben de tijd gehad om spullen te verbergen.

Onder vuur

Dat de organisatie onder vuur ligt, komt onder meer door de moord op de Duitse politicus Walter Lübcke, die voorstander was van het ruime immigratiebeleid van bondskanselier Angela Merkel. Hij werd vorig jaar juni in zijn tuin door het hoofd geschoten. De 45-jarige dader zou banden hebben gehad met Combat 18 en stond te boek als neonazi.

Ook Europol waarschuwde al voor de organisatie en dringt zelfs aan op internationale samenwerking om de groei van Combat 18 tegen te gaan, dat ook buiten Duitsland opereert om aan wapens en explosieven te komen.

C18

De extreemrechtse C18 staat bekend als uiterst gewelddadig en racistisch. De C staat voor Combat. De cijfers 1 en 8 verwijzen naar de letters A en H, die weer verwijzen naar de naam Adolf Hitler. De lijfspreuk van de organisatie luidt: Whatever It Takes (Wat er ook nodig is).