Goedmakertje voor problemen op Maaslijn: Arriva blijft langer in Limburg

Problemen op de Maaslijn nopen tot compensatie voor Arriva. © Stefan Koopmans

Openbaar vervoersbedrijf Arriva zal ook na 2031 nog een tijdje in heel Limburg blijven rijden. De provincie wil de concessie voor het bedrijf verlengen als goedmakertje voor de problemen op de Maaslijn tussen Roermond, Venlo en Nijmegen.

Paul Bots

De Maaslijn zou vanaf eind dit jaar voorzien zijn van elektrische bovenleiding, waardoor Arriva met nieuwe, zuinigere en minder storingsgevoelige treinen zou kunnen rijden. Die elektrificatie is echter vier jaar vertraagd. Provincie en Arriva hebben samen berekend dat de vervoerder hierdoor 49 miljoen euro schade lijdt.

Limburg wil die schade met gesloten beurs compenseren zonder de reiziger te treffen, leggen verantwoordelijk gedeputeerden Carla Brugman en Hubert Mackus uit. Het overgrote deel van het bedrag - 33,8 miljoen euro - kan terugverdiend worden door Arriva langer door te laten rijden met alle bussen en treinen in de hele provincie. Hoe lang Arriva extra mag blijven, wordt de komende maanden berekend. Naar verwachting gaat het om een of twee jaar. In de overeenkomst tussen beide partijen staat een maximum van 7,5 jaar. De huidige concessie zou eigenlijk in december 2031 aflopen.

Prijsverhoging

De regeling mag Arriva geen extra winst opleveren, omdat anders concurrenten naar de rechter kunnen stappen. Om die reden wordt de deal ook voor goedkeuring naar de Europese Commissie gestuurd. Mocht Brussel de afspraken afkeuren, dan blijven er twee opties over. Limburg trekt de beurs en betaalt 33,8 miljoen euro aan Arriva, of de vervoerder krijgt toestemming om dit bedrag terug te verdienen door de prijzen te verhogen en dienstregelingen te versoberen. In dat geval betalen reizigers in de hele provincie de prijs voor de aanhoudende problemen op de Maaslijn. De provincie hoopt eind dit jaar helderheid uit Brussel te hebben.

Lees ook: Treinen op Maaslijn komen te vaak vertraagd aan

Directeur Anne Hettinga van Arriva is tevreden over de deal, al had hij liever dit jaar de nieuwe treinen op de Maaslijn laten rijden. Dat Arriva langer in Limburg mag blijven, is mooi, maar het vergt ook extra inspanningen voor het bedrijf omdat de eisen aan materieel en punctualiteit hetzelfde blijven, legt hij uit.

Deadline

Limburg moet uiterlijk 1 mei duidelijk hebben of de elektrificatie écht eind 2024 afgerond kan zijn. Mocht de kans op extra vertraging te groot zijn, dan moet Arriva nu al de leasecontracten voor de dieseltreinen verlengen. Dat kost nog eens zestien miljoen euro extra.