Onderzoek UM: minder allergieën bij jonge kinderen met goede darmflora

Een gunstige darmflora bij zeer jonge kinderen verkleint de kans op het ontwikkelen van allergieën. Goede darmbacteriën die ontstekingsremmende metabolieten (stoffen die nodig zijn tijdens de stofwisseling) achterlaten in het darmstelsel zijn veel meer aanwezig bij niet-allergische kinderen.

Door onze verslaggever

Dat blijkt uit langlopend onderzoek van Maastrichtse wetenschappers naar de darmflora van 400 jonge kinderen. De studie werd uitgevoerd in nauwe samenwerking met het universitair ziekenhuis Charité in Berlijn.

Microbioloog en hoofdonderzoeker John Penders van de Universiteit Maastricht (UM) analyseerde ruim 1500 poepmonsters van de Berlijnse kinderen. Hij richtte zich met name op poepmonsters uit de eerste 31 levensweken van de baby’s. „Die periode is cruciaal voor de ontwikkeling van het immuunsysteem”, legt Penders uit.

Twee factoren

„Wij vonden dat twee factoren duidelijk bijdragen aan de ontwikkeling van gunstige darmflora bij zuigelingen”, zegt Penders. „Ten eerste maakt het verschil of kinderen vaginaal ter wereld zijn gekomen dan wel via een keizersnede. Daarnaast speelt met name de duur van borstvoeding een rol.”