Voormalige Formule 1 auto, als tweedehandsje te koop

© TDF

Het Britse bedrijf TDF heeft een aantal voormalige F1-bolides van Team Marussia en Sauber op de kop getikt om ze een tweede jeugd te bezorgen. Ze zijn binnenkort voor iedereen te koop, mits je genoeg geld meebrengt.

Redactie

Voor veel mensen blijft het een droom om eens met een échte Formule 1 auto te kunnen rijden, maar de Britse racespecialist TDF (Tour-de-Force Power Engineering) wil daar verandering in brengen. Enkele raceauto’s uit het F1-seizoen 2011-2012 worden momenteel omgebouwd om ze binnenkort te kunnen aanbieden op de occasionmarkt.

Lees verder onder de foto.

© TDF

Wat je krijgt

Concreet gaat het om herziene versies van de Sauber C31 (uit 2012) en de uit 2011 stammende MVR02 van Team Marussia, wagens die onder meer bestuurd werden door Sergio Perez, Kamui Kobayashi en Jerome D’Ambrosio. Het chassis, de ophanging en de remmen zijn nog origineel, alleen de motor wordt vervangen om de onderhoudskosten (enigszins) binnen de perken te houden.

Niet dat je daarmee een flauw aftreksel van de hoogtoerige 2,4 liter-V8 gepresenteerd krijgt, want de door tuner Mountune geleverde 1,8 liter turbo-benzinemotor is nog steeds goed voor 600 pk en een sprint van 0 tot 100 kilometer per uur in minder dan 2 seconden. Dankzij het meegeleverde DRS-systeem (Drag Reduction System, een beweegbare achterspoiler die destijds het aantal inhaalmanoeuvres moest verhogen) loopt de topsnelheid op tot meer dan 320 kilometer per uur.

Lees verder onder de foto.

© TDF

Volgens de Britten behoudt de TDF-1 daarmee zowat 90 procent van de sensaties van een échte F1-wagen, met laterale krachten van 4G in bochten en zelfs 4,5G tijdens het remmen. Om die reden wordt de TDF-1 niet alleen met drie sets originele Pirelli-banden (soft, medium en hard) geleverd, maar ook met een racecursus op het circuit. Dat is ook de enige plek waar de auto de weg op mag, want goedkeuring voor gebruik op de openbare weg zit er niet in.

Prijzig

Er is nog meer slecht nieuws: het prijskaartje. Hoewel TDF nog geen officiële prijs heeft gecommuniceerd, mag je – gezien het feit dat er maar een beperkt aantal competitiewagens gebouwd zijn – rekenen op een totale investering van zo’n 1,7 miljoen euro.