Ondernemersorganisatie technologische industrie: commissie-Borstlap toont lef

Hans Borstlap geeft uitleg aan Tweede Kamerleden over zijn advies. © ANP

De commissie-Borstlap toont lef met een gedegen en uitgebreide analyse van de arbeidsmarkt en de bijbehorende aanbevelingen. Dat vindt de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie FME. Het meest positieve punt volgens de brancheorganisatie is het advies dat alle werkenden zichzelf moeten kunnen ontwikkelen en kunnen blijven leren.

Bram van der Heijden

Het naar een hoger niveau tillen van kennis en vaardigheden van de Nederlandse beroepsbevolking is een van de grootste uitdagingen op de arbeidsmarkt, vindt FME. „Door technologie ontstaan nieuwe banen, die alleen ingevuld kunnen worden met een passend opgeleide beroepsbevolking. De oplossingen van de commissie-Borstlap zijn essentiële nieuwe onderdelen van het Nederlandse arbeidsmarktsysteem”, aldus voorzitter Ineke Dezentjé Hamming van de organisatie voor techbedrijven.

Lees ook: Voorstel: minder werken en lager loon bij tegenwind

De commissie-Borstlap stelde aan het kabinet voor om de regels en wetten rond werk radicaal te veranderen. Zo moeten alle werkenden, ook zelfstandigen, zich verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid en moet er voor iedereen een individueel leer- en ontwikkelbudget komen.