Autobezitter die niet reageert op terugroepactie mag de weg niet meer op
© EPA
Sommige dieselmodellen van de Suzuki Vitara en de Jeep Grand Cherokee moeten verplicht terug naar de garage omdat sjoemelsoftware is gebruikt om te verbloemen hoe vervuilend ze zijn.
Dat gaan de bewindslieden op Infrastructuur en Waterstaat op voorstel van de RDW regelen, melden ze donderdag in een Kamerbrief. Herstel van een voertuig in het geval van een formele terugroepactie wordt daarmee verplicht voor de voertuigeigenaar.
Voertuigeigenaren worden dan, net zoals als nu, door de fabrikant op de hoogte gebracht dat hun voertuig moet worden hersteld. Uiteraard nog steeds zonder herstelkosten voor de eigenaar. Diverse EU-lidstaten (zoals Duitsland en Finland) hebben op dit moment al dergelijke verplichtingen voor voertuigeigenaren.
Minister Van Veldhoven (Milieu): ,,De minister van Infrastructuur en Waterstaat en ik achten het onacceptabel vanuit het oogpunt van verkeersveiligheid en milieu dat niet alle teruggeroepen voertuigen worden hersteld en vinden deze voorgestelde maatregel proportioneel.”
Volgens de RDW rijden er honderdduizenden potentieel gevaarlijke voertuigen rond.
Sjoemelsoftware
Sommige dieselmodellen van de Suzuki Vitara en de Jeep Grand Cherokee moeten verplicht terug naar de garage omdat sjoemelsoftware is gebruikt om te verbloemen hoe vervuilend ze zijn. Dat meldt de milieuminister ook in de brief aan de Tweede Kamer.
De wegverkeersdienst RDW stelde in 2017 al vast dat met de betreffende modellen mogelijk iets niet in orde was. Uit aanvullend onderzoek is gebleken dat de wagens inderdaad tijdens laboratoriumproeven minder stikstofoxiden uitstoten dan bij normaal gebruik op de weg.
Er komt een verplichte terugroepactie voor de fabrikanten en ze worden verplicht gesteld om de auto’s alsnog aan de destijds geldende richtlijnen te laten voldoen. Daarnaast speelt Van Veldhoven de gegevens van het onderzoek door aan het Openbaar Ministerie. Het OM beslist vervolgens er wordt overgegaan tot een strafrechtelijk onderzoek.