Na Wuhan nu tweede Chinese miljoenenstad geïsoleerd vanwege coronavirus
Passagiers uit China worden gescand op koorts op het Changi International Airport in Singapore. — © AFP
Ook de Chinese stad Huanggang is door de autoriteiten geïsoleerd vanwege het coronavirus. Chinese media melden dat al het uitgaande verkeer en het openbaar vervoer in de stad van 7 miljoen inwoners met ingang van vandaag vrijwel wordt stilgelegd. In de Chinese stad Wuhan, waar de eerste besmetting met het coronavirus werd vastgesteld, was dit al het geval.
De steden hebben inwoners gevraagd de stad niet te verlaten tenzij er een bijzondere noodzaak is.
Huanggang ligt 40 kilometer ten oosten van Wuhan waar het nieuwe coronavirus is opgedoken. Wuhan is een stad met circa 11 miljoen inwoners, 1000 kilometer ten zuiden van Peking in de centrale provincie Hubei. In die provincie zijn 571 gevallen vastgesteld van de longaandoening die verwant is aan het SARS-virus. Na de uitbraak in Wuhan zijn er inmiddels besmettingen vastgesteld op andere plekken in China, Japan, Zuid-Korea, Taiwan en de VS. In China zijn zeventien mensen in de leeftijd van 48 tot 89 jaar tot dusver aan het virus bezweken en zijn meer dan 540 besmettingen vastgesteld.
Lees ook: Potentieel dodelijk coronavirus duikt op in de VS
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de VN maakt vandaag bekend of de uitbraak van het virus een wereldwijde noodsituatie is. De organisatie vergaderde woensdag over de situatie in het Zwitserse Genève. Als de corona-uitbraak tot noodsituatie wordt gebombardeerd, zal de VN-organisatie bestrijding internationaal gaan coördineren. Tot nu toe heeft de WHO zes keer een noodsituatie uitgeroepen. Dat gebeurde onder andere bij uitbraken van zika, polio en ebola.
Waarschuwing
De autoriteiten in China hebben gewaarschuwd dat het SARS-achtige virus zou kunnen muteren en zich verder kan verspreiden. Op dit moment lijkt het virus minder dodelijk en besmettelijk dan SARS en MERS, andere virussen uit de coronafamilie. De snelle toename van het aantal besmettingen van afgelopen dagen heeft volgens de Chinese autoriteiten vooral te maken met aangescherpte monitoring en betere detectiemethoden.
Ook in de VS, Thailand, Taiwan, Zuid-Korea en Japan zijn mensen met het potentieel dodelijke virus besmet. Het gaat in al die gevallen om reizigers die afkomstig waren uit Wuhan, de Chinese miljoenenstad waar het virus waarschijnlijk is uitgebroken op een markt.
In Hongkong is woensdag een 39-jarige man uit Wuhan opgenomen ter observatie, omdat wordt gevreesd dat hij ook het virus heeft. Het is de eerste patiënt in Hongkong met de verschijnselen van het coronavirus. Dinsdag kwam hij als toerist met de trein in Hongkong aan. Symptomen van de ziekte zijn longontsteking, koorts, hoesten en kortademigheid. Er bestaat nog geen vaccin tegen de ziekte.
Luchthavens
In Azië en de VS hebben veel luchthavens maatregelen genomen tegen het coronavirus. Zo wordt de lichaamstemperatuur van reizigers uit China op vliegvelden gescreend. Ook de internationale luchthaven van Rome, waar een directe vlucht vanuit Wuhan landt, controleert op die manier inkomende reizigers.
Schiphol neemt nog geen bijzondere maatregelen voor reizigers en vliegend personeel vanwege het coronavirus. De reden is dat de luchthaven geen rechtstreekse vluchten heeft van en naar Wuhan, dat geldt als het epicentrum van de virusuitbraak. ,,Voor Nederland zijn extra maatregelen op dit moment niet aan de orde’’, zegt een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.
Het Londense vliegveld Heathrow krijgt wel speciale ruimtes voor screening van reizigers die aankomen uit de regio’s waar het virus heerst. Het vliegveld van Istanboel brengt mensen uit het gebied waar het virus voorkomt naar een speciale quarantaineruimte. Mogelijke patiënten worden direct naar het ziekenhuis gebracht met een speciale ambulance.
Noord-Korea heeft zijn grenzen gesloten voor toeristen uit China om verspreiding van het virus te voorkomen, volgens een aantal touroperators. Omdat vooral Chinezen en toeristen die via buurland China reizen Noord-Korea bezoeken, loopt het straatarme communistische land voorlopig zijn belangrijkste bron van buitenlandse inkomsten mis.
De Maleisische luchtvaartmaatschappij AirAsia maakte vandaag bekend dat ze niet alleen uitgaande vluchten maar ook alle vluchten naar Wuhan heeft geannuleerd.
Mondkapjes
Vrijdag start het Chinese Nieuwjaar, een periode waarin honderden miljoenen Chinezen op reis gaan om familie te bezoeken. De angst is groot dat het dodelijke virus zich daardoor verder verspreidt. De Chinese autoriteiten hebben mensen opgeroepen niet naar Wuhan te reizen. De 11 miljoen inwoners van de stad, het belangrijkste commerciële en transportcentrum in centraal China, worden gevraagd om in de stad te blijven.
Mondkapjes en desinfecterende handgels zijn in China ondertussen praktisch uitverkocht. Chinezen slaan ze massaal in om zich te beschermen tegen het besmettelijke coronavirus. Mensen staan uren in de rij bij apothekers en drogisterijen. Enkele winkels waren binnen een half uur uitverkocht. Er zou in sommige gevallen sprake zijn van woekerprijzen.
© AFP
Universiteiten
Nederlandse universiteiten met veel studenten uit China nemen vooralsnog geen extra maatregelen om te voorkomen dat deze studenten in hun thuisland in contact komen met het coronavirus en dat meenemen naar Nederland. Wel adviseren zij studenten en medewerkers die in China zijn of daarheen willen reizen om de richtlijnen van het ministerie van Buitenlandse Zaken goed op te volgen.
Van de 261 Chinese studenten aan de Universiteit Twente zijn er op dit moment vijf in China, aldus een woordvoerster. De universiteit heeft contact gelegd met het vijftal en hen gevraagd extra voorzichtig te zijn. Voor zover bekend, komt geen van de studenten uit de omgeving van Wuhan.
De Wageningen Universiteit en Researchcentrum WUR telt een kleine duizend studenten uit China. Het is volgens een woordvoerder niet bekend hoeveel er momenteel in China zijn. ,,We adviseren altijd om reisadviezen goed op te volgen en we bieden altijd hulp als er problemen ontstaan. We bekijken deze situatie rustig’’, aldus de woordvoerder. Dat geldt ook voor de Universiteit Leiden. ,,Er lijkt nog geen reden voor noodmaatregelen.’’
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVM zegt dat het virus niet heel besmettelijk lijkt te zijn. De kans dat bijvoorbeeld studenten het virus naar Nederland brengen is vooralsnog klein.
© AFP