Leerlingen Bernardinus denken mee met gemeente over wateroverlast en hittestress

Een groep leerlingen houdt een presentatie op het Bernardinuscollege. © De Limburger

Leerlingen van het Technasium van het Bernardinuscollege in Heerlen denken mee met de gemeente Heerlen over maatregelen tegen wateroverlast en hittestress. Woensdag en donderdag presenteerden ze hun bevindingen.

Frank Benneker

Daarvoor gingen leerlingen uit de eerste en tweede klassen van havo en vwo in Heerlen op zoek naar plekken waar hitte en hevige regenval voor problemen kunnen zorgen. In verschillende wijken zochten en vonden ze plekken waar bij hevige regenval wateroverlast ontstaat en plekken die bij warmte te kampen hebben met hittestress.

Groen

Ook dachten ze na over oplossingen. Het viel de leerlingen op dat er in Heerlen en Hoensbroek veel steen en beton te vinden is. Door het vergroenen van deze ruimte kun je voorkomen dat de stad erg opwarmt in de zomer. Ook dachten de leerlingen na over manieren om regenwater langer vast te houden, zodat bij een regenbui niet alles meteen het riool in spoelt.

Wethouder Charles Claessens (duurzaamheid en milieu, CDA) en een paar ambtenaren van de gemeente Heerlen woonden de presentaties bij. „Ik heb veel goede suggesties gehoord”, zegt de wethouder. „Daarbij zitten ook suggesties die wel al in ons coalitieakkoord staan of die we willen gaan uitvoeren. Het leuke van deze jongeren is dat ze out of the box denken. Zo was er een groep die voorstelde om ’t Loon te slopen en er bomen en groen te planten.”

Technasium

Het technasium is een onderwijsvorm waarbij leerlingen opdrachten die worden aangedragen door bedrijven en instellingen uitvoeren. Daarbij krijgen de kinderen op een meer praktijkgerichte manier te maken met lesstof. Ook moeten de leerlingen in groepen samenwerken om de opdrachten uit te voeren.