De Europese Centrale Bank laat historisch lage rentetarieven ongemoeid

ECB-president Christine Lagarde (links) houdt vast aan het lage renteniveau. © EPA

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft zoals verwacht niet getornd aan de rentetarieven. Daarmee blijven de rentes in de eurozone op historisch lage niveaus staan. De ECB maakte verder bekend aan de eerste evaluatie van zijn monetair beleid sinds 2003 te beginnen.

ANP

Voor nu blijft de depositorente gehandhaafd op min 0,5 procent. Daardoor moeten banken betalen om geld bij de ECB te stallen. De herfinancieringsrente blijft op 0 procent staan. Dat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de ECB. De rentetarieven blijven op de huidige, lage niveaus totdat de inflatie in de buurt van de 2 procent komt, herhaalde de bank.

De effecten van de langdurig lage rente worden steeds voelbaarder voor de gemiddelde Nederlander. ABN AMRO kondigde deze maand als eerste grote bank aan om zijn rentetarief op spaargeld in april naar nul te verlagen. Ook de situatie op de huizenmarkt, waar de lage rente woningprijzen opdrijft, wordt nijpend. Verder heeft de lage rente effect op de prestaties van pensioenfondsen en verzekeraars.

De „uitgebreide” evaluatie van het ECB-beleid moet voor het eind van het jaar zijn vruchten afwerpen, zei president Christine Lagarde van de Centrale Bank bij de vorige vergadering. Een van de uitkomsten kan een nieuwe inflatiedoelstelling zijn. Bij de persconferentie geeft de Française een toelichting.