Holocaustmonument op plein Sint Odiliënberg onthuld
Het tijdelijke monument op het kerkplein in Sint Odiliënberg. — © Luc Lodder
Burgemeester Monique de Boer onthulde woensdagavond het tijdelijke Holocaustmonument op het kerkplein in Sint Odiliënberg.
Het kunstwerk met als titel Levenslicht herdenkt de moord op joden, Sinti en Roma in de Tweede Wereldoorlog en blijft tot 2 februari staan.
Roerdalen is één van de 150 gemeenten die deelnemen aan dit landelijke project. Het monument, dat vorige week werd onthuld in Rotterdam, bestaat uit 104.000 steentjes die met een speciale lichtgevende verf zijn behandeld. De hoeveelheid steentjes is gelijk aan het aantal mensen dat in de oorlog is opgepakt, weggevoerd en vermoord. Elke deelnemende gemeente krijgt een deel van deze steentjes.
Lees ook: Verlichte steen voor iedere gedeporteerde jood, Sinti en Roma
Stenen spelen een belangrijke rol in de joodse herdenkingstraditie en ook in de Roma- en Sinticultuur. De stenen in het werk van kunstenaar Daan Roosegaarde lichten om de paar seconden op en doven daarna weer uit. Alsof het een ademhaling is, of een hartslag. Burgemeester Monique de Boer denkt dat het idee achter het monument ook jongere generaties aanspreekt en laat beseffen hoe belangrijk vrijheid is. Ze hoopt dat veel inwoners het kunstwerk gaan bekijken.
Het monument ligt vlak voor het Roerstreekmuseum, waar tot 15 maart een tentoonstelling over onderduikers in de Tweede Wereldoorlog te zien is. De heemkundevereniging heeft ook een boek over dit onderwerp samengesteld. Het museum is op dinsdag, woensdag, donderdag en zondag open van 13.30 tot 17.00 uur.
Lees ook: Levenslicht houdt herinnering aan slachtoffers Holocaust levend