Tienduizenden Canadezen tekenen petitie tegen betalen van beveiliging voor Harry en Meghan

© EPA

De Engelse prins Harry en zijn vrouw Meghan kunnen vooralsnog niet op een warm welkom rekenen in Canada, het land waar ze de helft van het jaar willen doorbrengen met hun zoon Archie. Ruim 80.000 Canadezen hebben een petitie ondertekend tegen het betalen van beveiliging voor het stel.

Redactie

Canadese premier Justin Trudeau verzekerde het Britse koningshuis ervan dat Canada de beveiliging van het paar op zich zou nemen. Harry en Meghan maakten onlangs bekend dat ze afstand nemen van de koninklijke familie en een groot deel van het jaar in Canada willen wonen.

Lees ook: Britse prins Harry spreekt zich uit en bekent: ‘Ik had geen andere keuze’

De kosten die nodig zijn om hun veiligheid te garanderen worden geschat op zo’n 1,9 miljoen euro per jaar. Dat veroorzaakte een grote golf van verontwaardiging op sociale media onder veel Canadezen. De algemene strekking: we vinden het prima als ze hier wonen, maar wij gaan er niet voor betalen!

Lees ook: Wordt deze droomvilla van 25 miljoen het nieuwe optrekje van Harry en Meghan in Canada?

,,Harry en Meghan zijn hier van harte welkom, maar laat het vooral duidelijk zijn dat de belastingbetaler niet gedwongen moet worden voor hen te betalen zo lang ze hier wonen. Wij wensen hen heel veel succes toe om financieel onafhankelijk te worden’’, zegt initiatiefnemer Aaron Wudrick, voorzitter van de fiscale conservatieve Canadese belastingfederatie tegen entertainmentwebsite Page Six.

De ruim 80.000 handtekeningen zijn dinsdag aangeboden aan minister-president Trudeau.