Dromen om naast Gary Anderson te gooien

Kay Smeets hoopt volgend jaar een PDC-tourcard te bemachtigen. © privé

Zijn droom is om op hetzelfde podium te staan als zijn idool Gary Anderson. Darter Kay Smeets (25) uit Swalmen greep echter op enkele punten net naast een tourcard voor de toernooien van de PDC-bond. Zijn droom opgeven doet hij niet, volgend jaar staat hij er weer.

Ingrid Lemmens

Vier dagen lang zat hij in het Duitse Hildesheim om zijn droom werkelijkheid te laten worden. Darter Kay Smeets wilde graag een tourcard bemachtigen. Als hem dat was gelukt, mocht hij twee jaar lang meedoen aan de toernooien van de PDC-bond. Toernooien waar ook bijvoorbeeld Michael van Gerwen actief is. Alleen op enkele punten zag Smeets zijn droom - voorlopig - in duigen vallen. „Ik baalde wel ontzettend ja. De eerste dag haalde ik de kwartfinale en dacht ik nou dat zit qua niveau voor de komende dagen wel goed. Helaas had ik de tweede dag wat minder geluk met de loting en mijn tegenstander. Die jongen stond ijzersterk te gooien.”

De overige twee dagen haalde Smeets de laatste 32 en 64 van de 332 deelnemers, het bezorgde hem een top twintig ranking, net niet genoeg om een tourcard te krijgen. „Ik kwam een paar punten tekort in het klassement. Dat is zuur, maar er staan geen pannenkoeken op dit toernooi te gooien”, is hij recht voor zijn raap. Smeets ging als elfjarige al met zijn broer mee naar café ’t Klumpke in Swalmen. Nog te jong om zelf competitie te mogen gooien, maar vanaf zijn vijftiende kreeg hij dispensatie. „In het café werd al vroeg gezegd dat ik talent had”, blikt Smeets terug. „Ik keek altijd veel darten op televisie met bijvoorbeeld Raymond van Barneveld. Het leek me wel wat en ik vond het leuker dan voetballen dat ik ook heb gedaan.”

Het darten legt hem geen windeieren. Zo won hij het Polen Open en deed hij in 2016 mee aan het PDC World Youth Championship in het Engelse Wigan. „Daar presteerde ik goed”, vertelt hij en vervolgt: „Ik heb vaak gegooid én gewonnen van Jeffrey de Zwaan en de Belg Dimitri van den Bergh. Zij zijn uit dezelfde leeftijdscategorie en staan nu top 32 van de wereld. Je moet ook soms geluk hebben met de loting. Het is ook afhankelijk van je vorm van de dag”, legt Smeets uit.

Inmiddels gooit de Swalmenaar in verschillende competities. Na vier jaar bij De Fanatics in Weert zit hij nu onder meer ook bij Dart Team Venlo, maar gooit hij ook veel individuele toernooien. Zo ook in het Duitse Hildesheim, waar hij enkele honderden euro’s moest neerleggen om mee te mogen doen. „Mijn vrienden hebben me gemotiveerd. Je gaat daar alleen gooien als je denkt dat je kans maakt, en dat dachten we allemaal. Het ging de laatste tijd zo goed en ik was klaar om het te proberen.” Smeets wil namelijk stappen zetten in zijn nog prille dart carrière. „Je wilt toch verder hè. Dat kan ik alleen maar bereiken door op hoog niveau actief te zijn in deze sport. Ik wil zo veel mogelijk pijlen gooien.” In het dagelijks leven is hij werkzaam als productie medewerker, maar hij droomt ervan om professioneel darter te worden. Zijn idool is de Schot Gary Anderson, tweevoudig wereldkampioen. „Ik vind het leuk om naar hem te kijken, hij heeft een mooie stijl van darten. Naast hem of Van Gerwen op het podium staan? Ja dat zou wat zijn he”, droomt hij hardop.

Nu het bemachtigen van een PDC-tourcard niet gelukt is, moet Smeets weer een jaar wachten voor een nieuwe kans. In de tussentijd gaat hij niet stilzitten. „Ik ga nog meer trainen en werken aan het uitgooien van mijn finish en dan sta ik volgend jaar gewoon weer.”