Derde titel ver weg voor Hannes Ter-Linde

Hannes Ter-Linde met rechts op de foto trainer Patrick Driessen. © Olympia ‘75 Heerlen

Jarenlang was Maastrichtenaar Hannes Ter-Linde een smaakmaker op het NK boksen. Een keer zilver, twee keer goud. Bij het aanstaande NK, op 2 februari in Rotterdam, is de tweevoudig Nederlands amateurkampioen alweer niet van de partij. Zit een derde titel er nog in?

Ton Reijnaerts

Hannes Ter-Linde is een aimabel en gemoedelijk mens. Voor familie en vrienden welhaast een knuffelbeer. Maar in de wedstrijdring is het superzwaargewicht geen jongen om bosviooltjes mee te plukken. De Maastrichtenaar was vanwege zijn leeuwenhart in de ring ook een bokser die een eigen vlag en hymne had. Overal waar hij in de ring trad werd de local hero ondersteund door een opvallende grote Maastrichtse fanschare. Zijn allergrootste supporter was altijd opa Hendrik, die hem als ‘ukkie’ op oud-Vinkenslag de grondbeginselen van het boksen leerde. Opa Hendrik nabij de ring was voor Hannes Ter-Linde altijd zichtbaar positieve doping. Een motivatie om in 50 partijen het beste in zichzelf naar boven te halen.

Hannes Ter-Linde werd in 2013 en 2014 Nederlands kampioen superzwaar in de elite A-klasse. In 2015 verloor moest hij na nipt verlies genoegen nemen met zilver. In 2016 leek de derde nationale Nederlandse amateurtitel er alsnog te komen. Maar een tussendoortje op de gerenommeerde Bep van Klaveren Memorial in Amsterdam gooide roet in het eten. Na een technisch KO-nederlaag tegen de Belg Mourad Aliev, op 8 november 2015 volgde een automatisch startverbod van vier weken. Dat startverbod liep pas enkele dagen na het NK 2016 af.

Een sportieve domper. Hannes die jarenlang voor SCM-boxing Maastricht en het Nederlandse selectieteam Windmill bokste, had na zijn overstap naar Olympia’75 en het Euregio MaasRhein team namelijk zichtbaar meer dynamiek gekregen. Patrick Driessen, een van Nederlandse beste bokstrainers, maakte de bokser zichtbaar beter, beweeglijker en gevarieerder in de slagenwisselingen vooral. Want een mokerslag had hij altijd al!

Een mokerslag kreeg Ter-Linde zelf in 2017 te verwerken. De dood van zijn trouwste fan opa Hendrik raakte hem tot in de diepste vezels. Boksen was plotsklaps bijzaak. Dat gevoel werd versterkt door de geboorte van zijn dochter Demi relatief kort daarna. Deelname aan het NK in 2017 bleek dan ook geen optie. Ook het NK 2018 bleek door ‘een samenloop van omstandigheden’ niet haalbaar. „Na de geboorte van onze dochter Demi heb ik maandenlang alle energie gestoken in het bouwen van een nieuwe woning voor ons gezin”, zegt hij.

Fitness bokser

Veranderde prioriteiten stonden ook daarna een wedstrijd comeback in de weg. Een beklijvende wedstrijd tijdens een gala in Heerlen, tegen zijn NK-plaag, de Rus Morad Aliev, was bijna drie jaar geleden zijn laatste wedstrijd optreden. Na die partij werd Hannes Ter-Linde geleidelijk aan een soort fitnessbokser. „Ik train nog steeds twee keer per week, afwisselend bij SCM of bij Patrick Driessen, in Heerlen, al naar gelang het tijdmatig uitkomt. „De ambitie om een comeback te maken is nog steeds”, zegt hij. Maar de échte motivatie om er nog één keer vol voor te gaan ontbreekt, moet hij ook bekennen. In februari word de Maastrichtenaar voor de tweede keer vader, dit keer van een zoon. En met een koningskoppel in huis wordt een rentree in de wedstrijdring nog moeilijker. „Dat klopt! Toch hoor je mij nog steeds niet zeggen dat ik stop met wedstrijd boksen”, zegt Ter-Linde.