van nul tot nu

Van nul tot nu: Nieuwe kerk voor Waubach

Print
Van nul tot nu: Nieuwe kerk voor Waubach

De H. Jozefkerk in Waubach. Afbeelding: archief Martin van de Weerden

Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg -

Rond 1860 is Waubach toe aan een nieuwe kerk. De totstandkoming gaat niet zonder problemen.

Veel inwoners van Waubach zijn trots op hun Sint Jozefkerk. Terecht. Maar ten onrechte wordt de kerk vaak een ‘Cuyperskerk’ genoemd. In eerste instantie wordt wel contact gelegd met het bureau van de beroemde architect Pierre Cuypers. De oude kerk van Waubach is bouwvallig en de fundamenten worden door vocht aangevreten. Maar de opdracht voor een nieuwe kerk komt terecht bij een veelbelovende leerling van Cuypers, François van Schoubrouck.

Het duurt jaren voordat de aankoop van de grond en de goedkeuring van de bouw rond is. Tussen de dorpskernen Waubach en Groenstraat wordt gesteggeld over de juiste plaats voor de nieuwe kerk. Vooral de rijke boeren van Waubach zijn tegen de nieuwbouw en voelen meer voor restauratie van de oude kerk. Pas nadat burgemeester Pelzer bouwgrond schenkt, verandert hun mening. Het testament van de in 1863 overleden pastoor Janssen van Simpelveld versnelt de bouw. Hij heeft namelijk een fiks bedrag toebedeeld aan de nieuwe kerk, onder voorwaarde dat binnen vijf jaar na zijn overlijden met de bouw begonnen moet zijn. Anders gaat het geld naar de missie.

Nu blijken de inwoners bereid om diep in de buidel te tasten voor de kerk. Zo legt een kapper zeven jaar lang 18 centimes per week bij de burgemeester op tafel, hoewel hij vijf kinderen te voeden heeft. De bouwwerkzaamheden verlopen nu voorspoedig. Maar dan overlijdt plotseling de architect en bouwmeester op 38-jarige leeftijd. De kerk wordt niet helemaal volgens plan afgemaakt. Zo wordt door geldgebrek de toren minder hoog. Dat levert kritiek op van bijvoorbeeld Frans Erens. Desondanks is het ook vandaag nog een mooie blikvanger.

Bron Kerkenbouw in Limburg 1850 – 1914 van Vomar Delheij en Antoine Jacobs.