Onrust in China neemt toe: vijfde miljoenenstad op lockdown vanwege coronavirus

© Getty Images

China heeft een groter gebied rondom de stad Wuhan, het epicentrum van het besmettelijke coronavirus, donderdag ‘op slot’ gezet.

Redactie

Behalve in Wuhan werden er eerder al maatregelen getroffen in de plaatsen Huanggang, Ezhou en Chibi. Nu komt daar ook Xiantao bij. Zo zijn in deze steden grote delen van het openbaar vervoer platgelegd.

Lees ook: David (50) is kroegbaas in ‘spookstad’ Wuhan: ‘Er is hier veel paniek’

Door het besmettelijke coronavirus zijn al zeker zeventien mensen gestorven. Ruim zeshonderd mensen zijn besmet geraakt. Wuhan ging voor het eerst op slot uit angst voor verdere verspreiding van het virus. Daarna werd ook de Chinese stad Huanggang door de autoriteiten geïsoleerd.

Waarschuwing

De autoriteiten in China hebben gewaarschuwd dat het SARS-achtige virus zou kunnen muteren en zich verder kan verspreiden. Op dit moment lijkt het virus minder dodelijk en besmettelijk dan SARS en MERS, andere virussen uit de coronafamilie. De snelle toename van het aantal besmettingen van afgelopen dagen heeft volgens de Chinese autoriteiten vooral te maken met aangescherpte monitoring en betere detectiemethoden.

Ook in de VS, Thailand, Taiwan, Zuid-Korea en Japan zijn mensen met het potentieel dodelijke virus besmet. Het gaat in al die gevallen om reizigers die afkomstig waren uit Wuhan, de Chinese miljoenenstad waar het virus waarschijnlijk is uitgebroken op een markt.