Even van (burgemeesters-)ketting ruilen

Felix en Jean-Paul: Gelijk oversteken. © Gemeente Vaals

De achtjarige Felix uit Vaals mocht eventjes de ambtsketting van de burgemeester van Vaals om zijn schouders dragen. Locoburgemeester Jean-Paul Kompier mocht op zijn beurt pronken met de gouden ketting van de jonge burgervader in de dop.

Sjak Planthof

Felix kwam op 1 januari behangen met zijn eigen mega gouden ketting naar de nieuwjaarsreceptie. Hij meldde zich prompt bij locoburgemeester Jean-Paul Kompier. Beiden waren onder de indruk van elkaars versierselen. Kompier vond het geen probleem om even van ketting te ruilen. Ware het niet dat de zijne alweer veilig was opgeborgen.

Felix werd later uitgenodigd op het gemeentehuis om alsnog de ketting van de ambtsvader van Vaals te mogen dragen. En Kompier mocht zich even rapper Jean-Paul K wanen. Voor de achtjarige was het wel schrikken. „Wat is die zwaar!” riep hij verrast uit. Hij vergat na afloop van de ruil bijna zijn eigen ketting terug te vragen. Want die is van ‘goud’.

De nieuwsgierige jonge Vaalsenaar vuurde vragen af op Kompier. „Is dat Sinterklaas?”vroeg hij wijzend op patroonheilige Sint Lambertus op de ambtsketting. Ook wilde hij weten waarom de sporthal Lindenstraat is afgebroken.

Een toekomstige burgemeester van Vaals lijkt geboren. Toevalligerwijs is Felix ook uitgeroepen als hofnar van Vaals. Hij vindt gezien de zwaarte van de ketting het ambt van burgemeester te zwaar. „Ik wil baas van de wereld worden.”