‘Tattookiller’ Cor P. gevlucht na eis levenslange gevangenisstraf

Schiedammer Cor P. (38) heeft zijn bijnaam De Paling, die hij in criminele kringen geniet, weer eens waargemaakt. P., volgens justitie lid van het moordeskader de Tattookillers, tegen wie een levenslange gevangenisstraf is geëist, is gevlucht en onvindbaar.

Sander Sonnemans

Dat is door justitie in Rotterdam bekendgemaakt. In de extra beveiligde rechtszaal diende donderdag een zaak tegen de vier Tattookillers, maar Cor P., die op vrije voeten was en met een enkelband liep, blijkt van de radar te zijn verdwenen. ,,Van het Openbaar Ministerie heb ik begrepen dat hij afgelopen dinsdag zijn enkelband heeft doorgeknipt‘’, zegt P.’s advocaat Marcello Jansen. ,,Ik weet niet waar hij is.‘’ ,,Hij is verdwenen’’, meldde de officier van justitie donderdagmorgen in de rechtszaal .

De politie heeft donderdag de foto en de naam verspreid van de verdachte. Een gespecialiseerd opsporingsteam van de politie, FastNL, is sindsdien bezig de man op te sporen. Hij is dinsdag voor het laatst gezien in Schiedam.

Cor P. dankt zijn bijnaam De Paling aan het feit dat hij meermalen wist te ontsnappen. Soms fysiek en soms glibberde hij dankzij zijn voormalig advocaat door de mazen van het juridische net en ontliep hij een veroordeling.

Arrestatie

Bij een geplande arrestatie aan het begin van zijn criminele carrière wist hij via een toiletraampje aan het arrestatieteam te ontkomen. Ook sprong hij een keer tijdens zijn vervoer naar de rechtbank uit de arrestantenbus. Eén keer dacht de Schiedamse politie Cor P. te pakken te hebben na hem een tijdje te hebben gevolgd. Toen hij zijn ouderlijk huis aan de Oude Sluis in hartje Schiedam verliet, werd hij door een politieman in zijn kraag gegrepen. Tijdens de worsteling die daarop ontstond, schoot het bij de agent in zijn rug en moest hij de lang gezochte crimineel laten gaan. P. dook de Schie in, zwom naar de overkant en maakte daar op het droge een lange neus naar de diender.

Cor P. werd in 2009 veroordeeld voor een liquidatiepoging in Amsterdam. Nadat hij tweederde van zijn straf had uitgezeten, werd hij voorwaardelijk in vrijheid gesteld. Eén van de voorwaarden die daar aan werd gekoppeld, was het dragen van een enkelband. Het saboteren van dat ding is reden voor justitie om hem zodra hij is opgespoord, achter de tralies te zetten.

In de zaak Onno Kuut heeft Cor P., net als de andere verdachten, maar enkele weken in voorlopige hechtenis gezeten. Dat was aan het begin van het onderzoek, tien jaar geleden. Justitie had toen te weinig bewijs om de mannen langer vast te houden. Ondanks dat levenslang is geëist tegen de Tattookillers, ziet de rechtbank geen reden om de verdachten nu al, zoals justitie vanochtend verzocht, gevangen te laten nemen. Daar over wordt pas beslist bij de uitspraak. Die is over twee weken.

Levenslang

In de zaak tegen de Tattookillers is levenslang geëist voor de liquidatie van voormalig bendelid Onno Kuut. De advocaten van de vier verdachten bepleitten vrijspraak. Afgelopen mei zou de rechtbank uitspraak doen, maar die werd uitgesteld omdat toch nog wat extra onderzoek moest worden gedaan. Het bewijs tegen de vier verdachten is aan de magere kant. De rechtbank doet 6 februari uitspraak.

De Tattookillers vormen volgens ingewijden een moordeskader dat in opdracht liquideert. Kuut was lid van de groep, die zijn naam dankt aan de grote Chinese tekens die op de ruggen van de leden zijn getatoeëerd. Hij zou zijn vermoord omdat hij bij een liquidatie onbedoeld een tweede slachtoffer uit het criminele circuit zou hebben gemaakt en zo zijn bondgenoten in gevaar had gebracht.

Duinen

Wandelaars troffen in maart 2009 zijn lichaam aan in de duinen van Hoek van Holland. Kuut bleek een week eerder meerdere malen door twee van de verdachten met een gehuurde auto naar de plek te zijn gereden, waar hij later werd begraven. Hij bleek te zijn gemarteld. Zijn keel was doorgesneden. Huilend vertelde hij enkele dagen voor zijn dood aan zijn moeder dat hij niemand vertrouwde en in Rotterdam zou onderduiken. Dat was de laatste keer dat ze hem in leven zag.

Verdachten Brian (32) en Cor P. (36), broers uit Schiedam, Henk S. (45) en Evert S. (39) uit Leerdam hebben zich altijd op hun zwijgrecht beroepen. Alleen Henk S. heeft tijdens het proces zijn mond open gedaan: om te zeggen dat hij niets met de moord te maken heeft.

Motief

Voor het motief achter de gruwelijke moord bestaan verschillende scenario’s. Kuut zou betrokken zijn geweest bij een liquidatie waarbij per ongeluk een tweede slachtoffer viel en zou dat met zijn leven hebben moeten bekopen. In een andere versie zou een financieel conflict met Enschedeër Michel B., oprichter van de verboden motorclub Satudarah, hem het leven hebben gekost.