Topclubs scharen zich achter lucratieve BeNeLiga
Daley Blind en Matthijs de Ligt in duel met Paul-José M’Poku van Standard Luik op 7 augustus 2018. — © Erwin Spek/Soccrates
De belangrijkste clubs van Nederland en België willen nader onderzoek laten doen naar de haalbaarheid van een gezamenlijke competitie. Uit een rapport van Deloitte, dat in opdracht van de clubs werd opgesteld, blijkt dat alle profclubs in de twee landen substantieel meer geld genereren als ze in één competitie spelen: de BeNeliga.
Onderzoeksbureau Deloitte presenteerde haar bevindingen donderdag in Eindhoven aan de elf grootste clubs van België en Nederland: namens Nederland zaten Ajax, AZ, Feyenoord, PSV, Vitesse en FC Utrecht aan tafel. De vijf Belgische clubs waren AA Gent, Anderlecht, Racing Genk, Club Brugge en Standard Luik. Verder waren ook de KNVB, de KBVB en de Eredivisie CV aanwezig.
In oktober 2019 gaven deze elf de opdracht voor een onderzoek naar de sportieve en financiële effecten van een BeNeliga voor zowel het Nederlandse als het Belgische profvoetbal. Een eerste, verkennend onderzoek liet al een positief effect zien, maar het tweede onderzoek bevestigt nu dat de clubs er in sportief en financieel opzicht op vooruit gaan.
Supportersonderzoek
Nu de conclusies over het concept bekend zijn, hebben de elf betrokken clubs donderdag in Eindhoven besloten om verder te gaan in het proces van een mogelijke BeNeliga. Er wordt een business plan gemaakt, waarin het concrete voorstel van een gezamenlijke competitie wordt uitgewerkt. Dan zal er ook een supportersonderzoek worden gedaan.
© BSR Agency
Het idee van een BeNeliga is al decennia oud, maar kon tot dusver nooit op veel bijval rekenen. Voor het eerst hebben de toonaangevende clubs in beide landen nu het signaal afgegeven dat een gezamenlijke competitie voor de toekomst een reële optie is. Overigens zal de BeNeliga er niet voor de zomer van 2025 zijn. Pas dan loopt het huidige tv-contract van de eredivisie met FOX Sports af.
Competitie van 18 clubs
De topclubs die zich in Eindhoven verzamelden, zijn het eens over het format dat de BeNeliga zou moeten aannemen. Het zou gaan om een reguliere competitie met 18 clubs. De zeven clubs die daar bij de start naast de elf betrokkenen deel van zouden uitmaken, zouden geselecteerd worden op basis van de resultaten van de laatste vijf seizoenen. Er zouden tien Nederlandse en acht Belgische clubs uitkomen in de BeNeliga.
Bekijk hier de nieuwste aflevering van ‘Komt dat Schot’, het online voetbalprogramma van De Limburger: