Taakstraf van 40 uur voor beledigen koningin Maximá

Print
Taakstraf van 40 uur voor beledigen koningin Maximá

Koningin Maximá. Afbeelding: AP

Een 63-jarige man uit Utrecht moet een taakstraf van 40 uur uitvoeren voor het beledigen van koningin Maximá. De man beledigde op 22 oktober vorig jaar in Utrecht de koningin meerdere keren tegenover een aantal agenten.

De man stond op die dag bij een groepje mensen van wie er één werd bekeurd voor iets anders. Toen de agenten de bekeuring uitschreven, beledigde de man de koningin. De agenten waarschuwden hem dat dat strafbaar is, maar hij bleef tot twee keer toe doorgaan met de beledigingen.

‘Niet geaccepteerd’

De politierechter van de rechtbank Midden-Nederland is het met de officier van justitie eens dat de woorden van de man niet vallen onder de vrijheid van meningsuiting omdat die niet bijdragen aan het publieke debat. ,,Deze woorden gaan zodanig ver dat dit niet geaccepteerd hoeft te worden’’, aldus de politierechter.

Vorig jaar stond majesteitsschennis nog als apart artikel in de wet. Dat artikel is inmiddels vervallen, maar belediging blijft strafbaar net zoals het beledigen van een ambtenaar een functie strafbaar is.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen