Vrienden herdenken overleden acteur Rutger Hauer

Rutger Hauer.© ANP

Vrienden en familie hebben donderdagmiddag tijdens een intieme memorial het leven van de in juli overleden acteur Rutger Hauer gevierd. Dat gebeurde in zijn woonplaats Beetsterzwaag, op de dag waarop Hauer 76 jaar oud zou zijn geworden.

Redactie

Bij het evenement waren zo’n 120 genodigden aanwezig. Tot de gasten behoorden Hollywood-sterren als Sharon Stone en Miranda Richardson en Nederlandse filmprominenten als Monique van de Ven, René Mioch, Reinout Scholten van Aschat, Rolf Dekens en Diederik van Rooijen. Ook waren Arno Brok, de Friese Commissaris van de Koning, burgemeester Ellen van Selm van Opsterland (waar Beetsterzwaag onder valt) en prins Pieter-Christiaan van Vollenhoven aanwezig.

Tijdens de drie uur durende herdenking, onder leiding van Beau van Erven Dorens, werden het werk en het leven van Hauer herdacht. Er waren optredens van onder anderen Freek de Jonge, pianist Reinout Douma en een kwintet van de Koninklijke Marinierskapel die de muziek van hitserie Floris en de iconische film Soldaat van Oranje speelde.

Goede doelen

In toespraken werd niet alleen het imposante oeuvre van Hauer gememoreerd, maar ook vooral zijn gepassioneerde inzet voor jonge filmmakers met zijn Film Factory, waarmee hij vijftien jaar lang workshops en masterclasses organiseerde. Daarnaast herdachten en prezen meerdere sprekers Hauers toewijding voor goede doelen als de Starfish Foundation, die zich inzette voor aidswezen over de hele wereld, en het Rode Kruis.

Ter nagedachtenis aan de filmster werd vorige week de eerste Rutger Hauer Award uitgereikt. De prijs zal jaarlijks worden toegekend aan een persoon of instelling die gezien wordt als belangrijke inspiratiebron voor jonge filmmakers. De eerste Rutger Hauer Award ging naar Paul Verhoeven, met wie de overleden acteur vijf keer samenwerkte. Zij maakten samen de ridderserie Floris en filmklassiekers als Soldaat van Oranje en Turks Fruit.