Maarten van der Weijden begonnen aan nieuwe recordpoging

Maarten van der Weijden duikt het water in van Zwembad de Warande in Oosterhout voor zijn recordpoging. © Marcel van Dorst

Wist Maarten van der Weijden ons vorig jaar nog te verbazen met het voltooien van de elfstedenzwemtocht, nu is hij op weg naar een nieuw record: zo veel mogelijk baantjes zwemmen in 24 uur. Daar is hij donderdagavond om 19.00 uur aan begonnen in zwembad De Warande in Oosterhout

Robyn van Gorsel

Het is de derde keer dat Van der Weijden zich aan het wereldrecord waagt. De eerste keer, mei 2017, zat hij onder het huidige record met 99.5 kilometer. Een jaar later haalde hij het wél, maar keurde Guinness World Records het niet goed. Het startsignaal was niet duidelijk te horen. Bijzonder detail: hij zwom destijds nog eens 12 uur door om zich voor te bereiden op zijn eerste elfstedenzwemtocht.

Lees ook: Maarten van der Weijden gaat derde wereldrecordpoging 24 uur zwemmen doen

Drie keer is scheepsrecht moet Van der Weijden gedacht hebben, want rond 19.00 uur dook hij opnieuw het vijftigmeterbad in. Het huidige record staat op 101.9 kilometer en om dat te verbreken moet hij meer dan 2038 baantjes trekken. Dat doet hij niet helemaal alleen, zwemmers die zich op voorhand hebben ingeschreven mogen een deel met hem meezwemmen. Andere fans kunnen hem van de kant toejuichen.

Lees ook: Elfstedenzwemtocht Maarten van der Weijden keert terug in estafettevorm

Elfstedenzwemtocht

De Olympisch kampioen voltooide in 2019 voltooide de Elfstedentocht al zwemmend. Hij zwom 196 kilometer in 74 uur. Daarmee haalde hij 6,1 miljoen euro op voor 27 verschillende goede doelen en onderzoeken naar kankerbestrijding. Hoeveel deze poging hem opbrengt, is nog niet bekend.