Motorcoureur Edwin Straver overleden na crash in Dakar Rally

Print
Motorcoureur Edwin Straver overleden na crash in Dakar Rally

Afbeelding: Edwin Straver Rally Team

Motorcoureur Edwin Straver uit het Brabantse Rijswijk is vrijdag op 48-jarige leeftijd overleden. Straver kwam tijdens de voorlaatste etappe van de Dakar Rally in Saoedi-Arabië na een zware crash ongelukkig ten val en liep daarbij een zware hersenbeschadiging en een gebroken nekwervel op. Die verwondingen zijn de coureur fataal geworden.

De crash speelde zich vorige week donderdag af in de duinen, waar Straver met een snelheid van ongeveer 50 kilometer per uur ten val kwam. De crash zelf was niet hard, maar de Rijswijker kwam wel uiterst ongelukkig terecht. Ongeveer tien minuten lang had Straver vervolgens geen hartslag. Artsen ter plaatse reanimeerden hem, waarna hij met de helikopter naar het ziekenhuis is gebracht. Daar werd geconstateerd dat hij een van zijn bovenste nekwervels had gebroken..

Lees ook: Nederlandse coureur in kritieke toestand na crash in Dakar Rally

Hoewel zijn toestand nog altijd onverminderd kritiek was, werd Straver woensdag vanuit de Saoedi-Arabische hoofdstad Riyad overgevlogen naar Nederland. Daar is de coureur in de nacht van donderdag op vrijdag overleden aan zijn verwondingen, nadat opnieuw bleek dat de schade aan zijn hersenen te groot was.

Drievoudig Dakar-deelnemer

De Brabander was bezig aan zijn derde Dakar Rally. Vorig jaar won hij het eindklassement bij de kistrijders voor motorrijders die de hele rally zelf het onderhoud van hun tweewieler moeten doen. In die competitie bezette hij tot zijn fatale ongeluk de vierde plaats. Van begin af aan had Straver gezegd dat hij geen risico’s zou nemen om zijn titel te verdedigen. Zijn partner Anja en zijn ouders waren al in Saoedi-Arabië, voor de finish van de Dakar Rally.

Een dag voor zijn noodlottige val verklaarde hij nota bene nog het rustig aan te doen op gevaarlijke punten. ,,Ik rem voor alles. Als ik het niet kan zien, ga ik er ook echt niet overheen. Bij mij ging alles goed, maar ik heb gezien dat dat niet bij iedereen het geval was. Als je de gevaren niet accepteert, moet je thuisblijven”, zei hij een dag na het overlijden van collega-motorrijder Paulo Gonçalves uit Portugal.

Onderhoudsmonteur

In het dagelijks leven was Straver, die werd geboren in Almkerk, als onderhoudsmonteur werkzaam. Hij had zijn eigen bedrijf in zijn woonplaats Rijswijk. Straver komt uit een echte wegracefamilie – vader Anton is vijfvoudig Nederlands kampioen wegrace – maar zijn hart lag bij het zand.

Zijn eerste woestijnrally was de Erzberg Rodeo in 2012. In 2016 kwam de Dakar Rally in beeld. Straver moest zijn debuut onverhoopt met een jaar uitstellen, omdat hij in de Merzouga Rally ten val kwam en zich zodoende niet kon kwalificeren voor de Dakar. In 2018 was het wel zover. Mede door de manier waarop hij Dakar reed – volledig op eigen kracht, zonder enige assistentie van monteurs of een serviceteam – maar zeker ook door zijn persoonlijkheid, genoot Straver aanzien in de Dakar-familie en in het bijzonder bij de motorrijders.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen