Fortuna door de ogen van Roel Jacobs

Roel Jacobs dacht dat hij nooit met zijn zoontje naar wedstrijden van Fortuna in de eredivisie zou kunnen gaan... © privé

Hoe is de stand op de Fortuna Barometer? Vandaag Fortuna Sittard door de ogen van supporter Roel Jacobs.

Ingrid Lemmens

De opa van Roel Jacobs (42) uit Sittard vertelde hem altijd verhalen over Sittardia en Fortuna’54. Dus toen Jacobs ook interesse in voetbal begon te krijgen, mocht hij met opa mee naar het stadion. „Mijn eerste wedstrijd zou tegen PSV zijn. De wedstrijd die Fortuna met 4-1 won en Mark Farrington drie keer scoorde. Het was de laatste thuiswedstrijd van dat seizoen, maar om een of andere reden zijn we niet gegaan. Waarom weet ik ook niet.” Dus moet Jacobs de hele zomer wachten op een nieuwe kans. „Toen heb ik van opa een seizoenkaart van Fortuna gekregen. Dat was voor jeugd tot twaalf jaar vijf gulden en zo ontstond de liefde voor de club. Of ja, eigenlijk is de liefde sindsdien alleen maar groter geworden”, zegt Jacobs met een lach.

Hoe groot vindt hij lastig te omschrijven. „Het is een gevoel. De zorgen die je als supporter hebt in slechte tijden, maar ook de ultieme emotie bij een overwinning. Of het nu leuk of niet leuk is bij Fortuna, je gaat altijd kijken. Ik was er ook toen we nog maar met een paar man op de tribune zaten.” Die jaren zijn nog niet eens zo gek lang geleden, dat probeert Jacobs zich elke wedstrijd in de eredivisie te beseffen. „Mijn vrienden en ik hebben vaak tegen elkaar gezegd toen we kinderen kregen: het is zo zonde dat wij nooit met onze kinderen naar Fortuna in de eredivisie kunnen gaan. Dat gaan we nooit meer meemaken en nu spelen we alweer voor het tweede jaar op rij op het hoogste niveau. Ik had de hoop al opgegeven”, is hij heel eerlijk. „Het was in die jaren echt heel slecht voetbal en we hebben veel hoon over ons heen gekregen. En ongelofelijk, maar nu speelt Fortuna eredivisie. We klagen soms, maar als je dan even stilstaat hoe dramatisch het een paar jaar geleden was.”

Jacobs heeft al die jaren een seizoenkaart gehad. Ook toen hij bij Laudy werkte en gratis op een kaart van het bedrijf naar Fortuna kon gaan. „Die droeg ik wel altijd bij me om eens iemand mee te kunnen nemen, maar ik moest en zou een eigen kaart op mijn naam hebben. Geen seizoenkaart van Fortuna pakken dat kon ik niet over mijn hart verkrijgen.” Wat betreft de barometer heeft Jacobs zorgen. „Het is niet zo’n mooi voetbal als vorig jaar. Thuisduels winnen we wel, maar niet overtuigend en uitwedstrijden zijn helemaal dramatisch. Ik maak me wel zorgen, maar het seizoen is nog lang. We moeten hopen op het beste.”