Schin op Geul koploper op lijst snelst groeiende Airbnb-locaties

De kerk van het dorp Schin op Geul. © Harry Heuts

Het dorp Schin op Geul groeit landelijk het hardst als het gaat om het aantal Airbnb-boekingen door Nederlanders. In totaal werd in 2019 maar liefst 301 keer een accommodatie geboekt in het Zuid-Limburgse dorp bij de populaire website waarop huizenbezitters hun eigen woonruimte kunnen aanbieden als vakantieadres.

onze verslaggever

Airbnb constateert dat steeds meer mensen via hun website een accommodatie buiten de grote steden boeken. Doordat ook steeds meer in dorpen en kleinere steden verspreid over het land wordt geboekt, draagt de boekingswebsite bij aan het verspreiden van het toerisme over het land, stelt Airbnb in een schriftelijke verklaring. Op de vraag of er een verklaring is voor het sterk toegenomen aantal boekingen in Schin op Geul, moet de organisatie het antwoord schuldig blijven. In het onderzoek zijn namelijk alleen de boekingscijfers geanalyseerd.

Andere dorpen waar het aantal Airbnb-overnachtingen sterk is toegenomen zijn Laag-Soeren (+261%), Veendam (+221%), Groesbeek (+169%) en Aalten (+143%).

Airbnb oogst regelmatig kritiek. Zo werd de boekingswebsite, waarop in feite iedereen woonruimte kan aanbieden als vakantieaccommodatie, recent ook tijdens een raadsdebat in Maastricht genoemd als een van de grote aanjagers van het daar alsmaar uitdijende toerisme. Maastrichtenaren klagen al jaren dat de steeds groter wordende stroom toeristen invloed heeft op de leefbaarheid voor hen als inwoners van de stad. Pieter Guldemond, het hoofd publiek beleid Nederland van de organisatie, is daarom blij dat Airbnb-boekers nu ook vaker kiezen voor een accommodatie buiten de toeristische hotspots, zoals Maastricht. „Deze spreiding heeft een positieve impact voor de lokale economie en zorgt ervoor dat zoveel mogelijk mensen profiteren van toerisme”, aldus Guldemond.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal