OM wil 75.000 euro terugvorderen van Limburgse politiemol

Print
OM wil 75.000 euro terugvorderen van Limburgse politiemol

Afbeelding: ANP

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

Het Openbaar Ministerie wil dat politiemol Mark M. (33) ruim 75.000 euro in de staatskas stort omdat hij dat geld zou hebben verdiend met criminele activiteiten. Die vordering heeft officier van justitie Stijn Revis vrijdag voorgelegd aan de rechtbank in Den Bosch. De Weertenaar betwist dat hij als aspirant-agent met het verkopen van politie-informatie aan criminelen zijn zakken heeft gevuld. Hij was zelf niet aanwezig in Den Bosch. Hij woont sinds het voorjaar van 2018 in Oekraïne.

Zijn advocaat Tim Scheffer vroeg de rechtbank in dat land getuigen te horen en onderzoeken te doen om te kunnen aantonen dat hij die 75.000 euro legaal verkregen heeft via leningen, bankstortingen en schenkingen in Oekraïne.

Lees ook: Justitie wil crimineel verdiend geld afpakken van Limburgse politiemol

Nadere research in Oekraïne bij onder andere een bank, een notaris en de ouders van zijn ex-partner zou zijn gelijk kunnen aantonen. De rechtbank ziet daar geen heil in. Mark M. beweert ook dat hij geld heeft verdiend met onder andere de verkoop van foto-apparatuur op Marktplaats. Hij denkt dat via historische gegevens van de advertentiewebsite te kunnen aantonen. Dat verzoek en de vraag om de ouders van M. te horen over zijn financiële positie wezen de rechters wel toe.

Lees ook: Politiemol kwam onbedoeld vrij door tikfout

Oud-politieman M. werd in 2018 veroordeeld tot vijf jaar cel wegens schending van het ambtsgeheim, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Hij gaf vertrouwelijke recherchedossiers aan criminelen. De rechtbank beval onmiddellijke uitvoering van de celstraf wegens vluchtgevaar. Door een administratieve fout van justitie kwam hij op vrije voeten.

In april behandelt het gerechtshof in Den Bosch het hoger beroep dat de politiemol heeft ingesteld tegen zijn veroordeling. Hij hoeft daar zelf niet bij aanwezig te zijn. Pas nadat het hof Mark M. in hoger beroep opnieuw heeft gestraft kan Nederland uitlevering aan Oekraïne gaan vragen.

Advocaat Scheffer kon vrijdag geen antwoord geven op de vraag of M. de behandeling van het hoger beroep zal bijwonen.

Lees ook: Politiemol reageert vanuit Oekraïne: ik ga me gewoon melden

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →