Lezing Lei Heijenrath over inval Zuid-Limburg door Willem van Oranje in Bocholtz

Lei Heijenrath geeft op dinsdag 4 februari een lezing over de inval in Zuid-Limburg door Willem van Oranje in het Sportcafé in Bocholtz.

Redactie

Ruim 450 jaar geleden brak de 80-jarige oorlog uit. Die begon in Zuid-Limburg en leidde uiteindelijk tot een onafhankelijk Nederland. Prins Willem van Oranje was de aanstichter van de rebellie tegen koning Philips de Tweede van Spanje.

Heijenrath zal tijdens de lezing ingaan op de beeldvorming en werkelijkheid rond ’de vader des vaderlands’. Ook staat hij stil bij de omstandigheden die hebben geleid tot de inval in Zuid-Limburg in 1568. De veldtocht die Willem van Oranje ondernam in een ultieme poging om zich van de Nederlanden meester te maken en die jammerlijk mislukte.

Wilhelmus

Aandacht wordt besteed zowel aan de hoofdrolspelers op het politieke toneel als aan de gevolgen die de militaire operatie had voor de burgerbevolking en de verwoesting van de streek. Ook bespreekt hij de tekst van het Wilhelmus die geïnspireerd is op die gebeurtenissen, zodat iedereen na afloop weet wat die woorden van ons volkslied betekenen.

Lei Heijenrath is neerlandicus en voorzitter van de stichting Fontes Rodenses te Kerkrade. Voor leden van heemkundevereniging De Bongard is de toegang gratis, niet-leden betalen 2 euro.