Uitgebreid interview Marianne Vos: ‘De burn-out heeft me dichter bij mezelf gebracht’

Print
Uitgebreid interview Marianne Vos: ‘De burn-out heeft me dichter bij mezelf gebracht’

Afbeelding: Foto Raphael Drent

Op het spitse gezicht van Marianne Vos valt geen zorgwekkende frons te bespeuren, ondanks een pittige liesoperatie vier dagen eerder. „Ik ben helemaal zen met mezelf, jongens. Dit wordt een saai verhaal”, zegt ze opgewekt. Lees nu een sneak preview van het interview, dat toch niet zo saai werd als verwacht.

Hoe is het met je?

„De operatie is goed gegaan en ik heb goede hoop dat ik mijn doelen dit jaar kan halen. Ik wil me voor de Olympische Spelen plaatsen en dan moet ik zo rond de Waalse klassiekers goed zijn. Dat is haalbaar. Ik mag alleen de komende zes weken niet fietsen.”

Toen je doorbrak, werden er opmerkingen gemaakt over jouw uiterlijk. Je vond jezelf lelijk, heb je wel eens gezegd.

„Ik werd op 19-jarige leeftijd wereldkampioen en was helemaal niet bezig met uiterlijk, maar plots had iedereen er een mening over. Ik dacht: ‘Hallo, ik ben wie ik ben’. Ik kan toevallig hard fietsen, maar wat heeft mijn uiterlijk daarmee te maken? Dat vond ik echt lastig.”

Moet jij van jezelf het talent uitdiepen, ontplooien?

„Ja. Ik ben ooit gestopt met mijn studie biomedische wetenschappen in Nijmegen. Misschien was dat wel een talent dat ik liet schieten. Daar heb ik moeite mee gehad.”

Wanneer heb je voor het laatst gehuild?

„Vorige maand toen ik de conclusie trok dat ik met mijn liesblessure geen topsport meer kon bedrijven. Nu kan ik het relativeren, maar op dat moment zette ik een kruis door het seizoen. Ik laat niet graag emotie in grote kring zien. Dat is iets wat ik van mijn ouders heb geleerd: gewoon doen en gevoel is iets wat er bij komt.”

Lees nu het hele interview met Marianne Vos over o.a. het effect van de burn-out, de maatschappelijke relevantie van topsport, waarom ze 24 uur met koning Willem-Alexander wil doorbrengen en het toekomstige huisje boompje beestje verhaal.