Maarten van der Weijden staakt wereldrecordpoging na ruim 18 uur

Print
Maarten van der Weijden staakt wereldrecordpoging na ruim 18 uur

Maarten van der Weijden in actie tijdens zijn recordpoging in Oosterhout. Afbeelding: EPA

Zwemmer Maarten van der Weijden heeft vrijdag zijn poging om het wereldrecord 24 uur zwemmen in een zwembad in Oosterhout gestaakt. De olympisch zwemmer kwam 23 kilometer te kort om het huidige record van 101,9 kilometer te verbreken. Hij heeft zo’n 18,5 uur gezwommen.

Na herhaaldelijk overleg en meerdere peptalks heeft de zwemmer samen met zijn team besloten om te stoppen. Nadat zijn honderdmetertijd bleef oplopen en Maarten het zwaarder kreeg, was het record niet meer haalbaar.

Iets na 13.35 uur klom de zwemmer uit het water. Hij gaf zijn vrouw een kus en haalde zijn schouders op. De zichtbaar balende Van der Weijden is daarna op een stoel aan de rand van het zwembad gaan zitten. Zijn teamgenoten hebben een handdoek om hem heen gelegd en applaudisseerden toen de zwemmer de hal verliet.

Derde keer

Het is niet de eerste keer dat Van der Weijden een gooi naar het wereldrecord doet. De eerste keer, in 2017, haalde hij het ook nét niet. Bij zijn tweede poging haalde hij het ruim met 102.8 kilometer, maar werd zijn poging afgekeurd door het Guinness World Records. De geluidsopname was ongeldig. Driemaal bleek dit keer niet scheepsrecht.

Om het record te breken, moest de olympiër meer dan 4000 baantjes zwemmen in het 25-meter bad. Hij begon donderdagavond klokslag 19.00 uur. De nacht van donderdag op vrijdag verliep voorspoedig, evenals de ochtend. Hij zwom op een constant tempo van 1.27 minuut per honderd meter. Rond het middaguur kreeg de zwemmer het echter zwaarder en zakte zijn tempo af naar 1.42 minuut. Na ruim achttien uur zwemmen staakte hij vrijdag zijn poging.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen