Geneve

EU zet met 16 andere landen geschillensysteem op voor handelsconflicten

Print
EU zet met 16 andere landen geschillensysteem op voor handelsconflicten

Afbeelding: EPA

De EU zet met zestien leden van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), waaronder China en Canada, een tijdelijk systeem op voor de behandeling van handelsconflicten. Ze zijn dat in Davos overeengekomen als interimoplossing voor de crisis bij de WTO, heeft de Europese Commissie bekendgemaakt.

De behandeling van internationale geschillen ligt sinds december stil. Oorzaak is de weigering van de Amerikaanse president Donald Trump om nieuwe leden te benoemen voor het reguliere WTO-beroepsorgaan, een soort hooggerechtshof in handelszaken. Trump vindt onder meer dat de WTO te vaak in het nadeel van de VS beslist.

Volgens EU-handelscommissaris Phil Hogan toont het initiatief het belang dat de EU en zestien landen hechten aan een onafhankelijke, effectieve en bindende procedure bij onderlingen handelsconflicten. Andere landen die aan het tijdelijke systeem meedoen zijn onder meer Australië, Brazilië, Zuid-Korea, Mexico, Singapore en Zwitserland.

Een woordvoerder in Brussel benadrukt dat verder wordt gezocht naar een definitieve oplossing. De EU erkent dat de WTO hervormd moet worden.