Boze boeren dreigen op 5 februari Den Haag plat te leggen

Print
Boze boeren dreigen op 5 februari Den Haag plat te leggen

Boeren demonstreerden in december tegen het stikstofbeleid. Afbeelding: ANP

De radicale boeren van Farmers Defence Force (FDF) dreigen Den Haag ‘over te nemen’ als politiek Den Haag niet naar ze luistert. Ze roepen alle boeren in Nederland op woensdag 5 februari op de trekker naar het Catshuis te komen.

Die dag is het vervolggesprek tussen boeren, premier Rutte en landbouwminister Schouten over de aanpak van de stikstofproblematiek.

Het kabinet kondigde vorig jaar al een aantal maatregelen aan om de stikstofuitstoot te beteugelen. Zo wordt de maximumsnelheid vanaf maart overdag verlaagd naar 100 kilometer per uur. Maar dat is slechts het begin, het kabinet komt op korte termijn met een nieuw pakket maatregelen voor de langere termijn. De verwachting is dat er veel extra geld naar het uitkopen en verplaatsen van boerenbedrijven gaat, waardoor de woning- en wegenbouw de komende jaren niet stil vallen.

De stikstofcrisis zal zeer waarschijnlijk gevolgen hebben voor de omvang van de veestapel. De landbouw is de grootste stikstofproducent van ons land, bijna de helft van de stikstof die neerslaat in de natuur is volgens het RIVM afkomstig uit de landbouwsector.

Boze boeren dreigen op 5 februari Den Haag plat te leggen
Premier Mark Rutte en minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit spraken eind vorig jaar op het Catshuis met het Landbouw Collectief over de stikstofproblematiek. Foto: ANP

Druk opvoeren

,,We voeren de druk op richting Rutte en Schouten. Tijdens het gesprek op 5 februari moeten er spijkers met koppen worden geslagen. We laten ons niet belazeren door Rutte en willen dat hij inhoud geeft aan zijn opmerking dat ‘boeren niet het probleem zijn, maar wel kunnen helpen bij de oplossing. Wij accepteren gaan offers van boeren meer’’, aldus een strijdbare Mark van den Oever, FDF-voorzitter.

Ondanks meerdere gesprekken met de Haagse politiek hebben de radicale boeren weinig vertrouwen in een goede afloop. ,,Den Haag moet leveren. Ons geduld is op. Als ze met plannen komen die negatief uitpakken, zullen we Den Haag op 5 februari op zijn grondvesten laten schudden.’’

Farmers Defence Force was (mede)initiatiefnemer van de boerenprotesten op 1 en 16 oktober. Op 18 december wilde FDF meerdere distributiecentra van supermarkten blokkeren, maar dit werd verboden door de rechter.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen