Bizarre wending in Duitse moordzaak: familiedrama is drievoudige moord én werd gefilmd

Print
Bizarre wending in Duitse moordzaak: familiedrama is drievoudige moord én werd gefilmd

Journalisten filmen Duitse agenten op 13 januari 2020 als zij het huis in Starnberg betreden. Afbeelding: EPA

Wat leek op een klassiek familiedrama – zoon doodt ouders en daarna zichzelf – is veranderd in een beestachtige drievoudige moord.

Het was een vriend van de jongen die de gezinsleden met zo’n vijftien schoten doodde. Daarna legde hij de zoon in bed met een wapen in zijn hand om zo een zelfmoord in scène te zetten. En dat filmde hij allemaal.

Toen Duitse agenten de drie lichamen op zondag 12 januari aantroffen in het gezinshuis in Starnberg, ten zuiden van München, namen de onderzoekers aan dat de 21-jarige Vincent zijn ouders Petra (60) en Roland (64) had doodgeschoten en daarna zichzelf. De vrouw, een psycholoog, lag dood in bed. Haar man, een technicus voor televisieverlichting, op de vloer ernaast. Ook de hond van het gezin was gewond geraakt in de slaapkamer. Vincent troffen de agenten aan in zijn bed, een wapen in zijn hand. Agenten waren gebeld door de dochter van het gezin: ze kon haar ouders niet meer bereiken.

Bizarre wending in Duitse moordzaak: familiedrama is drievoudige moord én werd gefilmd
De achtertuin van de woning in Starnberg. Foto: EPA

Er werd een politielint om het huis en de tuin gespannen, de gewonde hond van het gezin werd naar buiten geleid en de buurt bleef geschokt achter. Het onderzoek naar een motief van de dader en de twee in de woning aangetroffen wapens ging door. De hypothese bleef ondanks wat haken en hogen (zo werd er geen afscheidsbrief gevonden en zouden er ook bloedsporen in de gang van het huis zijn gevonden) fier overeind. Tot deze week, zo maakten de lokale autoriteiten de bizarre plotwending vrijdagmiddag in een persconferentie bekend.

Wapenarsenaal

In het verdere onderzoek kwam namelijk een 19-jarige jongeman uit de stad Olching in beeld. Hij is een vriend van de 21-jarige zoon. Samen deelden ze een grote affiniteit in wapens. Bij een huiszoeking troffen agenten een heus wapenarsenaal aan in het appartement van de 19-jarige jongen: munitie, handvuurwapens, (semi)automatische geweren en materialen om explosieven te fabriceren.

Bizarre wending in Duitse moordzaak: familiedrama is drievoudige moord én werd gefilmd
De achtertuin van de woning in Starnberg. Foto: EPA

De jongeman uit Olching werd gearresteerd en bekende meteen het gezin van drie te hebben vermoord: eerst de zoon, daarna de ouders. Hij zou in de vroege ochtend van 11 januari zo’n twaalf tot vijftien schoten hebben gelost in de woning in Starnberg, melden lokale media. Vincent zou hem de toegangscode van de voordeur hebben gegeven.

Na de schietpartij zette de 19-jarige verdachte – hij wordt nu als hoofdverdachte gezien – de zelfmoord van zijn vriend in scène. Ook filmde hij de hele situatie, gaf hij tegenover agenten toe. De politie is er inmiddels in geslaagd de beelden van zijn telefoon veilig te stellen.

Bestuurder

Ook een 18-jarige jongen, afkomstig uit het district Starnberg, werd aangehouden. Hij zou de schutter naar het huis hebben gereden en daarna ook weer hebben thuisgebracht. Hij moet dus van de schietpartij hebben af geweten, redeneert de Duitse justitie.

Het is nog gissen naar de motieven van de daders. Niet bekend is of de schutter alleen zijn vriend Vincent wilde doden of ook Vincents ouders.