Coronavirus bereikt Europa: twee ziektegevallen in Frankrijk

Print
Coronavirus bereikt Europa: twee ziektegevallen in Frankrijk

Afbeelding: EPA

In Frankrijk zijn twee gevallen van het coronavirus bekend: één in Parijs en één in Bordeaux. Dat meldt de Franse minister van Volksgezondheid.

Volgens Agnès Buzyn zijn het de eerste gevallen die bekend zijn in Europa. Ze verwacht dat er in haar land inmiddels al meer mensen besmet zijn met het virus.

Een van de patiënten, een 48-jarige man met Chinese roots, is opgenomen in een ziekenhuis in Bordeaux. Een afdeling van dat ziekenhuis meldt via Facebook dat de man heeft verklaard op reis te zijn geweest naar China en via Nederland is teruggereisd.

De man was op zakenreis geweest naar China en is daar bij ook in Wuhan geweest, de Chinese miljoenenstad die wordt gezien als het epicentrum waar het coronavirus waarschijnlijk op een markt is opgedoken. Woensdag keerde hij terug in Frankrijk, een dag later meldde hij zich bij Sos Médecins in Bordeaux. Hij was koortsig en hoestte, laat de ziekenhuisafdeling op Facebook weten. Toen de man werd gevraagd of hij onlangs gereisd had, bleek dat hij vanuit China, via Nederland, is teruggekeerd naar Frankrijk. Gelijk gingen er alle alarmbellen af.

Volgens minister Buzyn is de man in het ziekenhuis op een geïsoleerde afdeling opgenomen, ,,om contact met de buitenwereld te voorkomen’’. ,,Hij maakt het goed’’, liet ze vrijdagavond weten op een persconferentie.

Ook de andere patiënt is op reis naar China geweest. Buzyn verwacht dat er in Frankrijk inmiddels al meer mensen besmet zijn met het virus. ,,We kennen nu twee gevallen. We zullen er waarschijnlijk al meer hebben.’’ Ze vervolgde: ,,We zullen er alles aan doen om deze epidemie te bedwingen.’’Tegelijkertijd stelde ze dat het onmogelijk is om in deze tijd grenzen te sluiten.

Buzyn denkt dat een van de redenen dat Frankrijk het eerste Europese land is waar het virus opdook, ligt in het feit dat er juist een nieuwe test is ontworpen waarmee ziektegevallen snel kunnen worden gedetecteerd.

Coronavirus bereikt Europa: twee ziektegevallen in Frankrijk
Foto: ANP

Verspreiding

Het virus dook voor het eerst op in China. Daar zijn inmiddels al meer dan 800 mensen besmet. Het dodental is er gestegen naar 26. China heeft meerdere miljoenensteden van de buitenwereld afgegrendeld in de hoop de verspreiding van het virus tegen te gaan. Toch zijn ook in andere landen zoals Japan, de VS, Thailand en Vietnam al gevallen van het virus ontdekt.

De autoriteiten in China hebben gewaarschuwd dat het SARS-achtige virus zou kunnen muteren en zich verder kan verspreiden. Op dit moment lijkt het virus minder dodelijk en besmettelijk dan SARS en MERS, andere virussen uit de coronafamilie. De snelle toename van het aantal besmettingen van afgelopen dagen heeft volgens de Chinese autoriteiten vooral te maken met aangescherpte monitoring en betere detectiemethoden.

Nederland

De kans dat het virus naar Nederland komt is klein, maar als het gebeurt, zijn we volgens het RIVM ‘heel goed voorbereid’. Woordvoerder Harald Wychgel zei eerder: ,,Nederlandse infectieziekteartsen worden door het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, red.) geïnformeerd over de laatste stand van zaken en bij het RIVM en het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam hebben artsen testen waarmee kan worden vastgesteld of iemand het virus heeft.’’ Daarnaast zijn er volgens het RIVM protocollen waarin staat beschreven hoe patiënten met het virus opgevangen moeten worden.

,,Als er iemand bij een arts komt met symptomen die bij het virus horen en die ook in de regio Wuhan is geweest, dan wordt het protocol isolatieverpleging in werking gezet’’, aldus Wychgel verder. Ook zijn huisartsen alert op het virus. ,,Niet alleen huisartsen, maar alle artsen in Nederland weten dat dit speelt en zijn op de hoogte van eventuele maatregelen.’’

Schiphol zei eerder nog geen bijzondere maatregelen voor reizigers en vliegend personeel te nemen vanwege het coronavirus. De reden is dat de luchthaven geen rechtstreekse vluchten heeft van en naar Wuhan, dat geldt als het epicentrum van de virusuitbraak.

Mocht het virus ook in Nederland de kop opsteken, dan wordt volgens minister Bruno Bruins (Medische Zorg) mogelijk een ziekenhuis aangewezen om patiënten op te nemen. Op andere mogelijke maatregelen, bijvoorbeeld het controleren van reizigers die uit China komen, wilde hij nog niet vooruitlopen. Evenmin wil hij ingaan op de mogelijke risico’s voor werknemers van Nederlandse bedrijven in China. ,,Ik wacht nadere maatregelen en adviezen van het RIVM af.’’

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →