Besmetting coronavirus in Belgisch ziekenhuis is vals alarm

Print
Besmetting coronavirus in Belgisch ziekenhuis is vals alarm

Zieke mensen die bewusteloos op straat liggen, een ongeziene chaos in ziekenhuizen, hulpverleners in beschermende pakken die handen tekortkomen: de beelden die op sociale media circuleren van de toestand in de Chinese miljoenenstad Wuhan zijn zeer verontrustend.

Het coronavirus heeft al 41 doden geëist, meer dan 1300 mensen zijn besmet geraakt. In Frankrijk, de VS en Japan zijn ook besmettingen gemeld. Vannacht is er ook in Brussel iemand onderzocht die mogelijk besmet zou zijn met het coronavirus, maar dat blijkt vals alarm. Volg hier het liveblog over de ontwikkelingen van de epidemie.

Dertien steden in China zijn afgesneden van de buitenwereld, ruim 43 miljoen inwoners leven daardoor in quarantaine. De ziekenhuizen in Wuhan hebben grote moeite met de behandeling van de vele besmette inwoners met het coronavirus. Er zijn niet genoeg ziekenhuizen om de zieken op te vangen, er zijn niet genoeg bedden op de afdelingen, niet genoeg dokters en verplegers, en niet genoeg beschermende maskers en handschoenen. Ook de voorraad van medische benodigdheden schiet tekort. De Chinese Gezondheidscommissie heeft inmiddels 1230 man medisch personeel naar Wuhan gestuurd, laten de autoriteiten weten. De helft van hen is al begonnen. Het ministerie van Industrie heeft 14.000 beschermende pakken geleverd. Eerder was al gemeld dat het leger 450 artsen en verpleegkundigen naar Wuhan had gestuurd.

De autoriteiten in China hebben gewaarschuwd dat het SARS-achtige virus zou kunnen muteren en zich verder kan verspreiden. Op dit moment lijkt het virus minder dodelijk en besmettelijk dan SARS en MERS, andere virussen uit de coronafamilie.