Klucht rond bussluis Schaesbergerweg in Heerlen: kapot of niet kapot, altijd problemen

Print

Het is ook weer niet zo dat er nooit wordt gecontroleerd bij de kapotte bussluis aan de Schaesbergerweg tussen Heerlen en Landgraaf: een bekeurde automobilist waarschuwt. Afbeelding: De Limburger

Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / HEERLEN / Hoensbroek -

De bussluis op de Schaesbergerweg, tussen Heerlen en Landgraaf, is al jaren kapot. Buurtbewoners zuchten onder de gevolgen van ongewenst sluipverkeer.

Sinds Arriva de nieuwe concessie voor het openbaar vervoer in de regio kreeg, is de bussluis niet weer gerepareerd. Het elektrische ‘zakblok’ in de grond is zelfs betegeld. De verhogingen op het wegdek die auto’s moeten afschrikken meten 7 centimeter. „Het gemiddelde chasis van een personenauto staat 10 centimeter boven de grond”, zegt een buurtbewoner die het wel en wee van deze bussluis al jaren volgt. „Gevolg is dat de verkeersdrukte enorm is toegenomen sinds de sluis kapot is.”

Als er te hard gereden wordt, levert dat extra lawaai op, zegt de man. Hij heeft al eens een raadslid van Hart-Leers ingeschakeld en meermalen de gemeente benaderd, maar het probleem wordt niet opgelost. „Probleem is dat er nauwelijks wordt gecontroleerd. Af en toe staan ze er wel en dan is het raak. Pas nog kreeg een jonge vrouw die om half zeven ’s morgens naar haar werk reed een boete. Die is pittig: 140 euro! ”

Controles

Controles zijn echter meer uitzondering dan regel, constateert de man, die opmerkt dat hier voor de komst van de bussluis dagelijks 24.000 auto’s langsreden. Wie een kwartiertje staat te posten, ziet dat de ene na de andere automobilist het verbodsbord negeert. Alleen bussen mogen erlangs. Een enkele automobilist die de buurtbewoner en de verslaggever voor handhavers aanziet, keert op de weg.

Het is niet vreemd dat Arriva weinig heil in deze bussluis ziet. Dat snapt de buurtbewoner heel goed. De pensionado houdt er een kleine boekhouding op na. „Het zakblok is van gewalst metaal, dat rij je niet kapot. Vier bussen zijn hier naar de haaien gereden. En 63 auto’s.”

Leefomgeving

De kwestie is onlangs weer eens in de raadscommissie Leefomgeving geagendeerd. Wethouder Charles Claessens (Verkeer, CDA) zegde raadslid Chris Hesse (SP) toe ernaar te kijken.