Hennepaanpak: ‘Niet slim om bedrijven bij dichte deur te waarschuwen dat controleurs over twee weken terugkomen’

Een wietplantage die in een Heerlense bedrijfshal werd ontdekt.

Een wietplantage die in een Heerlense bedrijfshal werd ontdekt. © DRIEPOOT

Het Heerlense raadslid Hannie Heine (CDA) stelt vraagtekens bij de uitvoering van Hennepaanpak Parkstad, een project waarbij alle bedrijfsgebouwen aan de beurt komen.

Siebrand Vos

Het project Hennep Aanpak Parkstad is afgelopen jaar in Heerlen en Kerkrade opgestart om hennepplantages in bedrijfspanden op te sporen. Formeel kijken de controleurs of de bedrijfsactiviteiten in overeenstemming zijn met het bestemmingsplan. Anders dan de politie, die over twee aanwijzingen moet beschikken, kan deze controleurs in principe nooit de toegang worden ontzegd.

Briefje

Hannie Heine hoorde dat indien niemand aanwezig is, een briefje wordt achtergelaten dat de controleurs later terugkomen. Bij bedrijven die haar informeerden was dat over twee weken. Geeft dat hen niet de kans een eventuele plantage snel op te ruimen, vraagt het raadslid. Haar dunkt van wel. Zij zal de burgemeester hier aanstaande woensdag in de gemeenteraad over bevragen.

Pionieren

Het project Hennep Aanpak Parkstad, dat met een rijksbijdrage is opgezet, wordt over de hele regio uitgerold. Het is de bedoeling om de komende drie jaar álle bedrijfspanden in Parkstad te controleren. Binnen Nederland pionieren Heerlen en Kerkrade met deze opsporingsmethode.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee