China-uitwisseling van Roermondse leerlingen uitgesteld vanwege coronavirus

Print
China-uitwisseling van Roermondse leerlingen uitgesteld vanwege coronavirus

Afbeelding: EPA

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

De komst van zo’n twintig Chinese leerlingen naar Roermond aanstaande maandag is op advies van de Chinese overheid geannuleerd vanwege besmettingsgevaar van het coronavirus. Het vertrek van Roermondse leerlingen naar China in maart in het kader van een uitwisselingsproject van Bisschoppelijk College Broekhin met een Chinese partnerschool is nog onzeker.

Directeur Marc Demandt van het Broekhincollege zegt dat de Chinese partnerschool de uitwisseling op advies van de overheid nu heeft afgeblazen. De school in Shjiazhuang ligt op zo’ duizend kilometer van de provincie Hubei, waar het virus in miljoenenstad Wuhan zijn oorsprong vindt. Hoe dwingend dat advies is, weet Demandt niet.

Lees ook: Coronavirus bereikt Europa: twee ziektegevallen in Frankrijk

Het is heel jammer, maar de veiligheid staat voorop, zegt Demandt. „We hebben er alle begrip voor.” Het is nog niet duidelijk of het geplande tegenbezoek van zo’ twintig Roermond leerlingen aan China in maart doorgaat. Het is afwachten hoe de situatie zich ontwikkelt en welke adviezen er komen, zegt Demandt. De school heeft hierover contact met de WHO, het RIVM en het ministerie van Buitenlandse Zaken. „Als de seinen op rood staan, zullen we niet reizen.” De hoop is dat de uitwisseling later dit (school)jaar ingehaald kan worden.

Het virus heeft inmiddels aan meer dan veertig Chinezen het leven gekost. Om verdere verspreiding te voorkomen hebben de Chinese autoriteiten forse maatregelen genomen. Inwoners van grote steden in de provincie Hubei zijn afgesloten van de rest van China. Luchthavens zijn gesloten, het openbaar vervoer is stilgelegd en alleen strikt noodzakelijke voortuigen mogen in Wuhan de straat op.