Geplaagd Boeing maakt eerste testvlucht met nieuwe 777X

Print
Geplaagd Boeing maakt eerste testvlucht met nieuwe 777X

De 777X is de nieuwste serie in de zogeheten wide-body 777-familie van Boeing. Afbeelding: AP

De door aanhoudende malheur met de 737 MAX geplaagde Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft vandaag de eerste testvlucht met de 777X gemaakt. De 777X is de nieuwste serie in de zogeheten wide-body 777-familie van Boeing.

Het toestel is uitgerust met twee motoren en geschikt voor langere afstanden. De nieuwe Boeing biedt plaats aan zeker 406 passagiers. De vlucht van vandaag vanaf de commerciële basis van Boeing nabij Seattle was de eerste in een serie testvluchten. Als die goed verlopen, zal Boeing officieel de goedkeuring van de Federal Aviation Administration (FAA) aanvragen.

Concurrent Airbus A350

Geplaagd Boeing maakt eerste testvlucht met nieuwe 777X
De 777X taxiet over de runway van Boeing in Everett, Washington. Foto: REUTERS

Grote luchtvaartmaatschappijen zoals Emirates, Lufthansa, Cathay Pacific, Singapore Airlines en Qatar Airways hebben zo’n 340 orders geplaatst voor de 777X. Verwacht wordt dat het toestel zal concurreren met de A350 van de Europese vliegtuigbouwer Airbus.

Boeing had eerder al te kennen gegeven dat de eerste testvlucht van het nieuwe toestel begin dit jaar op de planning stond en dat de eerste levering in 2021 zal zijn. Daarmee is overigens wel sprake van enige vertraging. Door problemen met de door General Electric gemaakte motoren, werd de eerdere deadline voor de uitlevering van de toestellen medio 2020 opgeschoven.