Ajax struikelt: FC Groningen knokt zich naar terechte zege

© BSR Agency

Het verschil tussen koploper Ajax en achtervolger AZ is weer drie punten. De Amsterdammers verloren zondagmiddag het uitduel met FC Groningen: 2-1.

Freek Jansen

Ajax-trainer Erik ten Hag moest in aanloop naar het duel in Groningen flink puzzelen. Niet alleen Daley Blind, David Neres en Hakim Ziyech waren afwezig met blessures, ook Andre Onana moest met een schouderkwetsuur verstek laten gaan. Het gemis van het viertal liet zich lange tijd flink aanzien.

Ajax toonde aanvallend een pover gezicht en FC Groningen bleef eenvoudig op de been. De noorderlingen speelde agressief op de bal en waren via de counter gevaarlijk. Na een kwartier kwam de thuisclub op voorsprong. De van Ajax gehuurde Kaj Sierhuis werd knap vrijgespeeld door Django Warmerdam. De spits vond Varela aanvankelijk nog op zijn weg maar via de kluts ging de bal er alsnog in.

Sierhuis had ook de tweede Groningse treffer voor rust op de schoen, maar ditmaal bracht Varela wel redding. Ajax kon er voor rust weinig tegenover stellen. Alleen Ryan Babel was heel dicht bij een treffer, maar de aanvaller miste de bal van dichtbij. Het aanvallende blok, waarbij Siem de Jong de kans kreeg op de plek van Ziyech, speelde met te weinig creativiteit om het de verdediging van FC Groningen lastig te maken.

© BSR Agency

Op de been

Zes minuten na rust werden de problemen van Ajax groter. Ryan Gravenberch leed op het middenveld simpel balverlies, waarna FC Groningen razendsnel omschakelde. Sam Schreck stoomde door op links en vond met zijn voorzet Ramon Pascal Lundqvist, die via Lisandro Martínez binnenschoot. Met een dubbele wissel probeerde Ten Hag een halfuur voor tijd nog een kentering teweeg te brengen. Carel Eiting en Lassina Traoré losten Gravenberch en De Jong af.

Ten Hag hoopte op nieuw elan, maar Ajax bleef aanvankelijk slordig in balbezit, terwijl het ook bij balverlies heel kwetsbaar oogde. Twintig minuten voor tijd maakten de Amsterdammers de wedstrijd toch weer spannend. Tadic legde een voorzet met zijn borst klaar voor Van de Beek, die doelman Sergio Padt met een hard schot verschalkte.

Plotseling was het vertrouwen weer terug bij Ajax, dat FC Groningen met de rug tegen de muur zette. Promes en Traoré kregen kansen op de gelijkmaker, maar misten scherpte in de afwerking. FC Groningen bleef op de been, waardoor Ajax de derde nederlaag van de competitie leidde en het gat met AZ ziet slinken tot drie punten.

Bekijk hier de nieuwste aflevering van ‘Komt dat Schot’, het online voetbalprogramma van De Limburger: