Schulting prolongeert Europese titel, goud voor Nederland op relay

Suzanne Schulting juicht na haar gewonnen finale op de 1000 meter. © AP

Suzanne Schulting is opnieuw Europees kampioen shorttrack geworden. De 22-jarige Groningse was zaterdag al de sterkste op de 500 meter en 1500 meter. Zondagmiddag won ze in het Hongaarse Debrecen ook op de 1000 meter. Lara van Ruijven greep het zilver op deze afstand.

Redactie

Schulting won met overmacht op de 1000 meter, de afstand waarop ze ook al olympisch en wereldkampioene is. ,,Dit is gewoon ziek”, sprak Schulting bij de NOS een tikje geëmotioneerd. ,,Drie afstanden, drie keer goud en nu al Europees kampioen overall, nog voor de superfinale. Dat waren vooraf ook mijn doelen, maar je moet het natuurlijk nog wel even doen. Ik heb heel stabiel gereden hier. Bij de vorige WK kreeg ik een straf op de 1000 meter en bij de WK op de 1500 meter. Nu heb ik vlekkeloos gereden. Een ‘clean sweep’, zoals ze zeggen, geloof ik. Fantastisch.”

In de afsluitende superfinale over 3000 meter kreeg Schulting nog wel een ‘penalty’. Ze kon er na afloop om lachen. Van Ruijven eindigde op het laatste individuele onderdeel als vijfde. Dat was net te weinig voor haar om in het eindklassement van de EK het brons te pakken. Dat ging naar de Italiaanse Martina Valcepina, met haar landgenote Arianna Fontana op de tweede plaats.

Schulting won vorig jaar al de wereldtitel allround. Eerder deze maand behaalde ze ook al de Nederlandse titel, met drie afstandszeges.

Ook goud op relay

De Nederlandse shorttracksters hebben bij de EK in Hongarije de titel op de aflossing geprolongeerd. De ploeg van bondscoach Jeroen Otter hield in de finale rivaal Italië goed op afstand. In de laatste twee ronden maakte kopvrouw Suzanne Schulting het karwei professioneel af. Een uurtje eerder had ze in Debrecen haar Europese titel allround geprolongeerd met haar derde afstandszege, op de 1000 meter. Rusland eindigde in de aflossingsrace over 3000 meter als derde. Namens Nederland kwamen ook Lara van Ruijven, Rianne de Vries en Yara van Kerkhof in actie. Met Schulting wonnen zij vorig jaar bij de EK in Dordrecht eveneens de Europese titel.

Bij de mannen pakte de Nederlandse ploeg zilver, achter Rusland. Titelhouder Hongarije kwam als eerste over de finish, maar kreeg na afloop een straf. Voor Oranje verschenen Daan Breeuwsma, Dennis Visser, Dylan Hoogerwerf en Itzhak de Laat op het ijs. Vorig seizoen behaalde Nederland eveneens zilver op dit onderdeel.